Els productors agroalimentaris del Camp de Tarragona han sofert amb intensitat la crisi sanitària del COVID19. Els canals de distribució que tenien treballats i consolidats amb la restauració i el turisme han patit una dràstica aturada, cosa que ha provocat un canvi molt important en la forma de vendre el seu producte.
El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb el projecte Gustum, juntament amb el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Oficina Comarcal d’Agricultura del Baix Camp, han impulsat la visibilitat d’aquest col·lectiu del Baix Camp amb un recull digital on trobar els productors de proximitat de la comarca d’una forma àgil i ràpida.
Mitjançant un formulari virtual, el Consell Comarcal del Baix Camp va contactar amb persones productores i elaborades de productes agroalimentaris de la comarca que estiguessin en disposició de comercialitzar directament la seva producció a consumidors/es finals.
Compra a pagès
El resultat ha estat un llistat batejat amb el nom “Compra a pagès” que inclou el petit empresariat agrari que ha contestat el qüestionari, i que ofereix des de mel a fruits secs, olis i fruites i verdures, carns i làctics, especialment formatges artesans i mató. En alguns casos la producció que s’ofereix és ecològica. El llistat es pot consultar al web campviu.cat el web del banc de terres comarcal del Baix Camp, amb totes les dades de contacte de cada productor/a i/o elaborador/a, les condiciones del servei que ofereix i el seu àmbit de distribució.
Aquesta iniciativa, per les circumstàncies sanitàries, s’avança al projecte que ja s’estava treballant del Consell Comarcal del Baix Camp per impulsar una xarxa de comercialització de productes locals de proximitat i de qualitat. L’objectiu és facilitar la distribució i comercialització directa de la producció agroalimentària de la comarca per incrementar el valor afegit i dinamitzar el sector.
Tant Compra a pagès com el projecte de xarxa de comercialització, a més, pretenen facilitar el contacte directe entre persones productores i consumidores, de manera que així també es dona més coneixement, difusió i valor a la producció agroalimentària de proximitat. Tot just aspectes que han guanyat més rellevància i protagonisme com a conseqüència de la crisi sanitària.
Gustum
El projecte Gustum és una iniciativa per recolzar els petits productors agroalimentaris, amb accions de sensibilització cap al públic consumidor. En aquest sentit, el projecte ha portat durant diferents edicions la Cúpula Gustum. Aquesta Cúpula és un recurs pedagògic amb una visualització de 360º de l’origen de diferents aliments, adaptat per a infants del cicle mitjà i superior. En aquest edició, l’escola de Maspujols va rebre la visita d’aquesta eina educativa, amb una molt bona valoració tan dels infants com de l’equip docent. També ha recolzat iniciatives d’associacions del territori, com Fet a la Conca, Tasta l’Alt Camp o l’Associació de la Vall del Corb, ajudant a consolidar estructures de treball col·laboratiu.
A les comarques del Camp de Tarragona, el projecte Gustum el desenvolupa el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.