El Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria compleix un any

El seu equip humà i la Fundación Rosa Maria Vivar, impulsora, fan un balanç positiu tot i la Covid i creen nous tallers en línia

22 diciembre 2020 17:55 | Actualizado a 22 diciembre 2020 18:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria, impulsat per la Fundación Rosa Maria Vivar, arriba a l’any aquest desembre. Un període que ha avançat ràpidament des que van erigir-se les instal·lacions a l’avinguda d'Antoni Planas i Marca de Reus. Aquestes, explica la presidenta de la Fundación Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva, estan concebudes “per als 120 usuaris i usuàries que tenim, un entorn tranquil dissenyat i dividit en mòduls a partir dels quals l’equip de professionals treballa les diferents fases de la malaltia de l’Alzheimer, així com la memòria en la Unitat de la Memòria”. Val a dir, però, que el seu servei abasta més enllà de la ciutat, ja que atenen usuaris i usuàries de tota la comarca, Camp de Tarragona i voltants.

“Tot l'assolit aquest 2020 és mèrit de l’equip humà de l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp. El seu coneixement, amb un èmfasi especial a l’entrenament de les rutines diàries i a l’estimulació de la memòria mitjançant diferents teràpies no farmacològiques, és una gran eina que, si es fa anar de forma regular, esdevé un bon recurs per a garantir l’autonomia i la qualitat de vida de les persones afectades per l’Alzheimer”, resol tot fent un balanç Oliva.

 

Les teràpies no farmacològiques que es realitzen al Centre esdevenen un recurs per tal de treballar l’autonomia i la qualitat de vida de la persona

 

“Repte” és una paraula clau que tria Oliva per fer un resum de tot el que va significar la posada a punt del Centre i com van encarar l’arribada de la pandèmia. “Qui ens ho hagués dit, tot plegat. El confinament va fer palesa la funcionalitat de la feina que s’hi fa aquí. Un cop usuaris i usuàries van tornar al Centre, tot aplicant les mesures sanitàries estrictes i pertinents, vam notar que diversos i diverses presentaven un cert deteriorament cognitiu i físic, és un col·lectiu molt fràgil en aquest context”, esmenta. A més, ser al Centre garanteix als usuaris i usuàries la interacció i sociabilitat amb altres persones en la seva mateixa situació, el confinament va posar en pausa aquest factor. Des del Centre i la fundació, se n’alegren de no haver patit la Covid i agraixen la “responsabilitat de les famílies i professionals”, completa.

Durant el confinament, van fer seguiment telefònic als usuaris i usuàries i a les seves famílies i "vam repartir el material que fèiem servir als tallers", apunta. "És evident que hem d’activar una altra forma de treballar, incloent-hi la interacció interna dels professionals amb un possible treball domiciliari si tornéssim a necessitar-ho”, resol. Ara amb la Covid, han de ser molt curosos. Per això, a les teràpies, una cadira només l’utilitza una persona i les distàncies, així com la presa de temperatura a l’entrada, ja formen part del protocol habitual del Centre.

Per la seva banda, la directora del Centre, Mª Jesús Lerín afirma que “la màxima prioritat ha estat protegir el Centre, tot evitant entrades de persones que no fossin usuaris i usuàries i treballadors i treballadores per tal de acomplir amb totes les mesures del Departament de Salut i les instruccions del Departament de Treball, Afers Socials i Família”. Destaca, també, que han hagut d’aprendre a fer “la nostra feina de forma diferent, tot aplicant les teràpies amb la màxima normalitat i evitar, al màxim, l’impacte de la pandèmia al col·lectiu”, concreta Lerín.

Projectes en marxa

Atenent a la situació actual, des de la Fundación Rosa Maria Vivar, que treballa amb un “equipament tecnològic pioner”, posarà en marxa ajudada de la tecnologia "noves formes d’interacció amb el teixit d’usuaris", diu Oliva. De fet, pel que fa als serveis de la Unitat de la Memòria –destinats a persones de qualsevol edat sense alteracions–, la fundació ha “detectat la necessitat de les empreses a oferir als seus treballadors una formació saludable i avantguardista" amb càpsules puntuals i intensives.

A partir de gener, es potenciarà un nou servei virtual. S'oferiran tallers en línia d’entrenament de la memòria per a empreses, es podrà tenir una formació segura des del domicili o lloc de feina. “La demanda de les empreses és creixent. Esdevé un repte intel·lectual per a la gent sana, que pot posar en pràctica la seva capacitat de concentració, entre altres, amb activitats d’aplicació directa. No hi ha resultats bons ni dolents, tan sols s’ha de seguir endavant”, expressa.

La Generalitat va atorgar a l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp una subvenció que s’ha distribuït als usuaris amb places subvencionades

D’altra banda, s’oferiran tallers en línia d’entrenament de la memòria per a tothom, adreçats a totes aquelles persones que volen millorar les seves capacitats cognitives destinant temps un cop per setmana i de manera habitual.

Practicar la vida diària

Una de les qüestions que recorda la presidenta de la fundació és que “aquesta malaltia no té cura”, per això cal que les activitats relacionades amb la rutina de la vida diària –cuinar, higiene personal o vestir-se– es practiquin. En cas contrari, “es fan una muntanya” per a la persona que la pateix. “Nosaltres hem tingut usuaris des que van començar a manifestar símptomes fins al final i cada cas és un món. Tenir en compte les costums de cada persona és molt important, perquè han de rebre un bon servei. L’equip de terapeutes especialitzat en la memòria observa l’evolució i procura dur a terme un tracte personalitzat”, manifesta.

La música o les olors són alguns dels elements emprats en els tallers que es duen a terme al Centre, per exemple, a la unitat 2. “Potser un usuari no recorda certes coses, però una cançó sí. Amb les olors, també passa. Aquí, mitjançant teràpies d’estimulació, han de fer associacions, els fan reaccionar tot olorant alguna cosa i han de dir què pensen que és. I és que tant els sentits com les emocions són quelcom que es conserva fins al darrer moment”, destaca.

Fites assolides

Una fita assolida enguany i que té vigència de cara al 2021, és l’atorgament per part del Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, dins de la convocatòria de subvencions a l’àmbit social a càrrec de l’assignació de l’IRPF, un import de gairebé 200.000 euros que s’ha distribuït de manera directa entre els usuaris del centre a través de places subvencionades –de moment, n’hi ha 46–, ajuts al transport –amb 41 usuaris beneficiats– i beques de menjador –amb sis que ho poden fer servir– i es preveu continuar donant durant el proper any. “Agraïm la sensibilitat de la Generalitat. Encara resten disponibles places per a les persones del nostre camp d’influència. Cal tenir en compte que cada persona, en funció de les seves necessitats i grau de la malaltia, requereix una atenció específica i molts no se la poden permetre. Aquestes ajudes garanteixen l’accés al Centre”, continua.

Pel que fa a l’accés del transport, amb tarifa plana, és un servei que no té cap criteri econòmic i que té quatre rutes subvencionades de transport porta a porta, que du a l’usuari o usuàries del domicili fins al Centre i d’allà a casa seva. Les rutes cobreixen la ciutat de Reus, la de Tarragona i barris, una línia d’interior fins a Valls i una línia de costa fins a l’Hospitalet. 

Comentarios
Multimedia Diari