La Professó emociona des de la porta de la Prioral de Reus

Festa Major. L’arquebisbe Planellas desitja que el bust de Sant Pere «torni als carrers de Reus l’any vinent» i l’encesa de la Víbria, el Drac i els Diables clou les celebracions

30 junio 2021 05:36 | Actualizado a 30 junio 2021 05:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al 2020, la Covid ja no va permetre que la Professó de Sant Pere recorregués els carrers del nucli i, «un any després, encara convivim amb la pandèmia». Per això, la imatge del patró va limitar-se ahir, com havia fet llavors, a travessar la nau central del temple i mostrar-se a les portes de la Prioral, on va ser rebuda amb aplaudiments per alguns veïns que l’esperaven des de l’exterior. Minuts abans, en l’homilia del Solemne Ofici Concelebrat, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, havia cridat a «retrobar-nos amb l’essència de la humanitat» i constatava que, després d’aquest llarg període marcat pel virus, «albirem el final». 
«Durant molts mesos, les mesures sanitàries semblaven contradir la festa; aquest any demanem a Déu retrobar-nos amb les nostres essències humanes, socials i espirituals», va dir, i va desitjar que «tant de bo el pròxim any puguem culminar la celebració de l’església amb la Professó pel centre de la ciutat». 

Els 325 anys del reliquiari

La Prioral es va omplir, cenyint-se a les restriccions pròpies de la situació sanitària, per assistir a aquest acte carregat de devoció que marca els darrers compassos de la Festa Major. El reliquiari de Sant Pere, que és obra de Francesc Via i alberga dins del seu pit un bocí d’os cranial, ha fet 325 anys aquest 2021. Els Cavallers del Sant Sepulcre van ser, com és habitual, els encarregats de portar-lo durant la breu Professó interior. Ho van fer amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’Orgue de l’Escolania, Cor Jove i Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang, al ritme de melodies que evocaven el Seguici en aquest format extraordinari.  

 

Al seu torn i des de l’Associació de Veïns l’Harmonia del Carme, es va dur a terme una ‘Tronada’ aèria al barri, a falta d’una amb motiu de la Covid-19. Es va desenvolupar, doncs, per segon any consecutiu un cop finalitzada la missa de la Prioral a la zona blava de Sant Benet. Va fer retronar tot el nucli antic i els voltants. A tocar de la instal·lació festiva, la qual va restar supervisada per Protecció Civil, hi va haver una desena de persones curioses que van assistir més de prop per guaitar tot plegat. Estèticament captava l’atenció de tothom: s’hi van poder veure les espurnes d’una ‘Tronada’ en un dia en el qual encara lluïa el sol. 

Ja un cop entrada la nit, a l’espai annex al Parc de la Festa, va tenir lloc l’encesa de la Víbria, el Drac i el Ball de Diables, que van tancar la Festa Major.

Comentarios
Multimedia Diari