Más de Sociedad

El protocol per fer l'estudi sobre els contagis en el món casteller estarà enllestit d'aquí a 15 dies

L'entitat vol saber si fer assajos amb mesures de seguretat és més perillós que l'activitat quotidiana

ACN

Whatsapp
Pla zenital del 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a la Tarraco Arena Plaça, durant el Concurs de Castells del 2018. Foto: ACN

Pla zenital del 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a la Tarraco Arena Plaça, durant el Concurs de Castells del 2018. Foto: ACN

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) espera enllestir d'aquí un màxim de quinze dies el protocol per fer un estudi sobre els contagis en el si de l'activitat castellera. El document el presentaran al Procicat per tal que el validi però ja hi ha hagut reunions de treball entre l'entitat, Cultura, Interior i la Universitat Rovira i Virgili (URV), que s'encarregarà de la vessant científica. La investigació serà una prova pilot amb uns 450 castellers de diferents colles que faran un assaig cada setmana d'una hora i durant sis setmanes amb totes les mesures de seguretat. La CCCC vol saber si aquests assajos suposen un risc de contagi superior al de l'activitat quotidiana.

El president de la CCCC, Pau Camprovín, ha explicat aquest dimecres que la voluntat és que en la investigació hi participin dues colles amb uns 150 membres i dues més amb uns 75 castellers a cada assaig. En l'estudi s'exclouran les persones de risc però s'intentarà que els participants siguin de franges d'edat diferents. Cada casteller s'haurà de fer un test d'antígens abans de la pràctica i posar-se gel hidroalcohòlic. Les entitats encara no han estat seleccionades, si bé la coordinadora ha rebut diversos oferiments.

Amb tot, el món casteller continua amb la incertesa sobre quan podrà recuperar la normalitat. Després d'un any passat en blanc aquest 2021 no sembla que hagi de ser gaire millor. Tot i això, algunes colles ja han començat a reiniciar activitats amb la canalla, però des d'una vessant lúdica, "que està permesa", per tal de "fomentar la cohesió". Sobre l'opció de fer tests d'antígens abans dels assajos, Camprovín ha trobat que és complicat pel cost que tenen i per ara només se'ls plantegen "per començar una certa activitat". "La normalitat només la trobarem quan no haguem de fer els tests", ha remarcat. La coordinadora agrupa 102 colles i dona cobertura a 13.000 castellers.

Conveni i nova web

Camprovín ho ha apuntat durant l'acte de signatura del conveni de col·laboració entre la CCCC i Repsol, per qual l'empresa petrolera aportarà 10.000 euros per tal que l'entitat pugui fer diferents jornades tècniques per a les colles. La trobada també ha servit per presentar la nova pàgina web de la CCCC, que millora la base de dades i inclou informació sobre les colles, la història dels castells, la tècnica o la música, entre altres.

"La web ens ajuda a acostar-nos a les colles, amb informació renovada, documentació i facilitats per fer tràmits administratius a través de la intranet", ha destacat el president. Per la seva banda, el director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha refermat el compromís de la companyia amb el món casteller i la cultura al Camp de Tarragona.

Temas

Comentarios

Lea También