El Govern denuncia que el ritme d’execució de les obres de l’Estat a Catalunya és 'ridícul'

Per duplicar els 44 quilòmetres del tram Vandellòs-Tarragona hauran estat 18 anys, el que suposa un ritme d'execució mitjà de dos quilòmetres l'any

20 junio 2017 14:32 | Actualizado a 17 noviembre 2017 17:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha denunciat el ritme d’execució “ridícul” de les obres de l’Estat a Catalunya. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, el conseller ha presentat el darrer informe sobre l’estat de les obres viàries i ferroviàries compromeses per l’executiu central a Catalunya, algunes de les quals tenen més de 22 anys. "És esgotador haver de fiscalitzar allò que no depèn de nosaltres perquè el govern espanyol compleixi allò imprescindible per al progrés de la societat catalana", ha sentenciat Rull. El conseller de Territori ha assenyalat els protocols d'inversió en infraestructures Estat-Generalitat signats en el bienni 2005-2006 per mostrar que, mentre el Ministeri de Foment ha complert amb el 26% del compromès en la xarxa ferroviària i amb el 31% en la xarxa viària, el Govern ha registrat un grau de compliment del 87% i del 69%, respectivament.

Pel que fa al Corredor Mediterrani, les actuacions pendents són els accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona. "Aquestes obres havien de començar l’any 2008 i finalitzar el 2012. Actualment estan aturades, sense que s’hagi licitat cap fase. Les obres de duplicació del tram Vandellòs-Tarragona, encara estan pendents de finalitzar. Van començar l’any 2000 i el darrer anunci de Foment és acabar-les el 2018. Hauran estat 18 anys per fer 44 quilòmetres, amb un ritme d’execució mitjà de dos quilòmetres a l'any", recull l'informe. També hi ha l’adaptació de l’ample UIC entre Castelló i Vandellòs i entre Vila-seca i Castellbisbal, unes obres "que porten un retard mínim de 5 anys, amb algunes obres pendents d’inici i altres, de contractació.

En relació a Rodalies, el document recorda els "compromisos incomplerts dels 4.000 milions d'euros del Pla de Rodalies 2008-2015 (13,5% executat) i dels 306 milions del Pla d’Actuacions Prioritàries 2014-2016 (8% executat)". L'informe afegeix el desdoblament de l’R3, els soterraments de vies de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat i l’accés ferroviari a la T1 de l’Aeroport del Prat com a projectes pendents. 

L’R3 és una actuació projectada l’any 2001, apunta l'informe: "Setze anys després, no s’ha executat cap quilòmetre de nova via i no s’ha impulsat cap obra". Dels soterraments, només hi ha un compromís recent de Foment de tirar endavant el de Montcada, que requerirà la redacció de dos nous estudis informatius i dels projectes constructius corresponents. I l’accés ferroviari a la T1 s’hauria d’haver posat en servei l’any 2015, conclou el document.

Finalment, el document també fa referència a les obres de l’autovia A-27 entre Valls i Montblanc, que inclou el túnel de Lilla, es van licitar l’any 2008 i encara no han finalitzat. La previsió del Ministeri de Foment és acabar-les l’any 2021. Seran, per tant, nou anys de retard per un tram de 7,3 quilòmetres, segons el document del Govern. 

Comentarios
Multimedia Diari