Endesa recicla el 87% dels residus provinents de la xarxa elèctrica de les comarques tarragonines

La companyia aposta per l’economia circular com a base d’un model econòmic més sostenible i per això intenta aprofitar al màxim els recursos materials

11 mayo 2020 15:40 | Actualizado a 26 septiembre 2020 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Endesa té a Catalunya més de 98.600 quilòmetres de línies elèctriques, de manera que quan es realitzen treballs de manteniment i millora de la xarxa es generen, inevitablement, residus. Cada dia, però, són menys, ja que es treballa per valoritzar-los al màxim i que deixin d’existir donant-los una nova vida. I és que el concepte residu desapareix quan es brinda una segona oportunitat als materials. A dia d’avui, ja es reutilitzen i aprofiten un 87% dels residus provinents de la xarxa de distribució de la demarcació de Tarragona d’acord amb la filosofia de l’economia circular.

En concret –arrodonint la xifra–, durant l’any passat es van tornar a utilitzar, totalment o parcialment, 9 de cada 10 materials usats en diferents obres de manteniment i millora de la infraestructura elèctrica d’arreu de les comarques tarragonines, ja sigui directament o bé mitjançant els Centres de Recuperació i Tractament. De fet, és mitjançant aquests gestors autoritzats que s’escullen els millors tractaments per recuperar i/o transformar els residus amb l’objectiu de maximitzar-ne la seva valoració i tornar-los a reintroduir, així, al cicle de producció i consum.

A tall d’exemple, al 2019 es va recuperar cablejat elèctric, bateries i acumuladors; es van regenerar o donar nous usos als olis minerals utilitzats en subestacions elèctriques; i es van reciclar o recuperar metalls i compostos metàl·lics.

Amb aquest nou model econòmic i sostenible amb el que Endesa es va comprometre a l’any 2017 amb l’adhesió al Pacte per una Economia Circular promogut per l’actual Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, es vol substituir una economia lineal basada en extreure, produir, consumir i llençar, per una economia circular en què es redueixin, reutilitzin o reciclin els materials per reincorporar-los al procés productiu, així com reduir o, fins i tot, si es pot, eliminar la producció de residus. En definitiva, es tracta de valoritzar els residus i anar un pas més enllà en la seva gestió.

A més, a l’hora de seleccionar els residus que es poden valoritzar també es categoritzen en especials o no especials. Es consideren especials l’oli aïllant i les emulsions d'aigua amb oli dels transformadors, per exemple; mentre que es classifiquen com a no especials la ferralla, aïlladors, runa, cablejat elèctric, pals de formigó, paper i plàstics, entre d’altres.

Aquesta gestió acurada i especialitzada dels residus es realitza d’acord amb la Política Ambiental d’Endesa, que destaca per una clara aposta per la sostenibilitat al llarg de tota la cadena de valor. Concretament, l’activitat de la Distribució de l’energia elèctrica es realitza sota el paraigües d’un sistema de gestió basat en la normativa ISO 14001, certificat des del 2004, que garanteix l’excel·lència en la gestió ambiental i la millora continua dels processos. En definitiva, la Companyia treballa per la disminució progressiva del consum de recursos i la reducció de l’impacte sobre el medi ambient on es desenvolupa la major part de la seva activitat productiva.

Comentarios
Multimedia Diari