FCC guanya a Acuamed el plet pels sobrecostos de Flix

Un laude condemna el grup públic a pagar 1,8 milions d’euros a la constructora pels «perjudicis ocasionats» per la descontaminació

22 enero 2019 09:57 | Actualizado a 22 enero 2019 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

FCC ha guanyat a Acuamed la batalla pels suposats sobrecostos de l’obra de descontaminació del pantà de Flix, segons ha publicat el diari Expansión. 

La Cort d’Arbitratge de Madrid subratlla que la constructora va executar correctament els treballs i condemna l’empresa pública dependent del Ministeri de Transició Ecològica a pagar a FCC 1,8 milions d’euros pels «perjudicis ocasionats».  

El laude, que ha transcorregut en paral·lel al cas que porta l’Audiència Nacional (Operació Frontino) des de 2015 per una presumpta trama de corrupció pel cobrament de comissions a canvi d’inflar el preu de les obres, podria posar en dubte la investigació judicial, ja que l’àrbitre declara que FCC «ha complert les seves obligacions contractuals de dragatge i descontaminació de l’embassament». 

Segons informa el diari Expansión, la Fiscalia Anticorrupció, basant-se en informes de la UCO i a la denúncia prèvia d’empleats i exempleats d’Acuamed (Francisco Valiente i Gracia Ballesteros), manté que l’antiga direcció de l’empresa estatal, encapçalada per l’exdirector Arcadio Mateos, va inflar el projecte per beneficiar FCC sense que l’obra s’executés correctament per compensar costos en la dessaladora de Alto Almanzora (Almeria).  

Sense entrar en el fons de la causa penal, el laude nega aquesta mala execució i assegura que FCC sí que va complir amb la seua obligació.
A l’Operació Frontino, el que va ser jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco (substituït per Manual García-Castelló) va ordenar la detenció preventiva de l’antiga cúpula d’Acuamed i de diversos responsables de FCC, Acciona i Altyum, imposant fortes fiances per obtenir la llibertat que, amb el temps, s’han reduït. 

A Flix, l’àrbitre, a més de confirmar la correcta execució del contracte, remarca que «la depuració de les aigües confinades a l’embassament no formava part de l’objecte del contracte». Segons el diari Expansión, «es tracta d’un assumpte delicat per Acuamed, ja que la descontaminació va ser l’argument emprat per la nova direcció de l’empresa pública per resoldre el contracte el 2017 de manera unilateral per considerar que FCC havia incomplert l’acordat». 

Els treballs pendents van ser encarregats l’any passat mitjançant l’adjudicació directa a Tragsa per 44 milions d’euros.

Informe 
Acuamed es va recolzar en un informe del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat) que concloïa que quedaven uns 80.000 metres cúbics de material contaminat, dipositat en els fons de l’embassament (el 10% del total), a més del cost de les aigües contaminades i la seva depuració. Però, segons les fonts jurídiques consultades, els tècnics de Ciemat van reconèixer a la vista de l’arbitratge que els seus càlculs podrien estar equivocats.  

«Els sobrecostos a Flix no són producte del treball de FCC, sinó de la posterior actuació d’Acuamed, que, a més d’indemnitzar al contractista, es gastarà 45 milions en obres de dragatge i descontaminació encarregades a Tragsa que, segons el laude, no estarien justificades», diu el diari Expansión, segons fonts pròximes al procés. 

El laude, demolidor contra Acuamed, conclou que el grup estatal «va decretar sense causa justificada la suspensió de les obres», cosa que va permetre a FCC «resoldre el contracte».

Comentarios
Multimedia Diari