L'Estat diu que no li correspon impedir actes de campanya com el de Tarragona sinó als jutges

La Moncloa creu que cal evitar conflictes socials perquè els ciutadans no han de pagar per les il·legalitats dels governants 
 

15 septiembre 2017 15:53 | Actualizado a 15 septiembre 2017 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El portaveu i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que l'Executiu espanyol no intervendrà per evitar l'acte de campanya pro referèndum celebrat aquesta passada nit a Tarragona perquè "el Govern espanyol no impedeix actes" sinó que li correspon fer-ho a les autoritats judicials. Des de La Moncloa, s'apel·la a la proporcionalitat i recorden que la prudència d'un bon governant ha de portar a evitar conflictes socials, atès que els que han de pagar per les il·legalitats no són els ciutadans sinó els responsables de promoure i executar aquestes iniciatives. 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresidenta Oriol Junqueras, van liderar aquest dijous a Tarragona el primer acte de campanya pel 'sí' en el referèndum de l'1-O, malgrat que la consulta està suspesa pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat la paralització de tots els preparatius. A més, prèviament el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Milló, va transmetre als responsables dels teatres i locals on estava previst realitzar actes de campanya que seria delicte. 

"El Govern de l'Estat no impedeix actes i són les autoritats judicials i els fiscals els qui ho fan", ha declarat Méndez de Vigo en una roda de premsa al Palau de La Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres, que s'ha centrat a aprovar una bateria de mesures per establir un "control de despeses" dels comptes catalans. 

En aquest sentit, el portaveu del Govern espanyol ha assenyalat que "de vegades" la Justícia diu que un acte és "il·legal" i ha afegit que les conseqüències d'aquesta il·legalitat "tenen uns procediments" i "unes formes" perquè Espanya és un Estat de Dret en el qual cal "garantir els drets de tots".

EL GOVERN DEMANA "CONFIANÇA I TRANQUIL·LITAT" 
En ser preguntat si es van a permetre actes electorals a favor del referèndum aquests 15 dies o el Govern espanyol donarà alguna instrucció per impedir-los, Méndez de Vigo ha indicat que aniran "reaccionant segons vagin succeint els esdeveniments", deixant clar que serà "la força de la democràcia la que impedirà que hi hagi l'1 d'octubre un referèndum il·legal de secessió". 

"Això és el que el Govern espanyol diu que succeirà i és el que succeirà. Més clar no pot ser, ho puc dir més alt. I el president de l'Estat ho ha dit també amb paraules molt clares", ha afirmat Méndez de Vigo. 

A continuació, ha assegurat que l'Executiu del PP el que fa és "defensar els seus drets" i els de "tots" els catalans, perquè "no està només de part d'uns" com al seu parer fan els "secessionistes". Per això, ha demanat "confiança i tranquil·litat" perquè l'Executiu "sap el que fa".

L'ESTAT DE DRET TÉ ELS SEUS RITMES I LES SEVES GARANTIES 
Fonts de La Moncloa subratllen que la prioritat del Govern de Mariano Rajoy és frenar el referèndum independentista de l'1 d'octubre i destaquen que en aquesta tasca cal actuar amb proporcionalitat, prudència i intel·ligència. 

En aquest sentit, i davant el fet que no s'impedís l'acte de campanya pro referèndum a Tarragona, les mateixes fonts recorden que la prudència d'un bon governant és evitar conflictes socials. Al seu entendre, els que han de pagar per les il·legalitats no són els ciutadans sinó els responsables de promoure i executar aquestes iniciatives il·legals. 

Per això, les mateixes fonts assenyalen que l'Executiu no entraran en provocacions que és precisament el que estan buscant els que si que volen que hi hagi mobilitzacions i protesta social, en al·lusió als partits independentistes. 

Fonts de l'Executiu donen per fet que la Justícia anirà actuant contra aquells que van organitzar l'acte de campanya a Tarragona aquest dijous i recorden que l'Estat de Dret té els seus ritmes i les seves garanties. 

Comentarios
Multimedia Diari