La Boella se centra en l´ocupació humana més antiga de Catalunya

Es vol trobar nou material que ajudi a entendre com es van produir les primeres migracions humanes al territori

19 mayo 2017 22:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un equip de 35 persones està treballant actualment al jaciment del Barranc de la Boella, a la Canonja. L’objectiu és trobar nou material en l’àrea on l’any passat es van localitzar les evidències d’ocupació més antiga de Catalunya, és a dir, a la zona de la Mina, que compta amb 25 metres quadrats d’extensió. Va ser en aquest indret on es van localitzar en la campanya de l’octubre del 2014 ganivets de sílex i restes òssies amb una cronologia semblant al jaciment d’Atapuerca.

Amb aquesta nova acció, iniciada dilluns i que s’allargarà fins al 5 de juny, es donarà continuïtat a les tasques iniciades fa uns mesos. Això ajudarà a entendre millor com es van produir les primeres migracions humanes al nostre territori procedents d’Àfrica.

Els treballs estan centrats en el nivell 3 de la Mina, un estrat que, segons Pamira Saladié, arqueòloga de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), «pot ser considerat un dels arxius més antics amb presència humana a la península Ibèrica».

Les excavacions estan dirigides per l’IPHES i l’equip està format per alumnes del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV, estudiants de la UOC, membres de l’IPHES i també del Museu Nacional de Ciències Naturals. El codirector de la intervenció i també arqueòleg de l’IPHES, Josep Vallverdú, destaca que en aquesta nova campanya s’esperen desenterrar restes de fauna i eines de pedra de fa un milió d’anys.

Paral·lelament, s’iniciaran noves intervencions a la cala 1 per tal d’ampliar la informació obtinguda durant la campanya del 2007. En aquell moment es van trobar restes de mamut, fòssils de microvertebrats i ganivets de pedra. Ara es vol seguir l’estudi de la zona amb una reobertura que serà possible «gràcies a la bona sintonia amb els propietaris dels terrenys i l’Ajuntament de la Canonja», s’apunta des de l’IPHES.

Segons Vallverdú, amb aquesta actuació es podrà desenvolupar la investigació sobre la continuïtat temporal de les primeres ocupacions humanes d’Europa entre fa 600.000 i 800.000 anys, «una etapa molt poc documentada», assenyala codirector de la intervenció. Vallverdú, però, puntualitza que aquest nivell no serà estudiat amb profunditat fins als pròxims anys.

El jaciment del Barranc de la Boella es troba a la Canonja, al Tarragonès. Es va descobrir a principis del segle XX, però no va ser fins als anys 70 que es va fer la primera excavació.

Comentarios
Multimedia Diari