Mr. Stone i el secret de les tombes reials de Santes Creus

Petits i grans van viatjar amb el temps i entre tots van descobrir amb diferents proves i enigmes qui està enterrat a les tombes del Reial Monestir

26 agosto 2018 16:02 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mr. és un intrèpid viatger que volta pel món a la recerca de llocs únics i fantàstics. En un d’aquests viatges ha visitat el Reial Monestir de Santes Creus, on ha deixat un quadern de notes i un bagul ple d’andròmines que plantegen als més petits enigmes a resoldre per descobrir el gran misteri: qui està enterrat a les tombes de Santes Creus?

Interpretar el paper d’alguns dels personatges que van viure entorn del monestir, observar els petits detalls amb jocs i enigmes. Aquests són alguns dels objectius de Mr. Stone i el secret de les tombes reials’.

L’acció es realitza l’últim dissabte de mes i vol acostar el patrimoni i la història del monestir al públic familiar d’una forma comprensiva, atractiva i rigorosa, així com potenciar visites i experiències culturals enriquidores. «Venim amb els nens per passar una tarda diferent d’estiu», comenten el Xavi i l’Alba, veïns del Pla de Santa Maria. Ahir el monestir va acollir l’activitat. Van realitzar-se dues sessions: a les dotze del migdia i a les cinc de la tarda.

«Abans només en fèiem una però vist l’èxit i la demanda vam ampliar l’horari», explica l’educadora Cristina Mayor. Aquests dies d’estiu omplen les sessions. Alguns vénen de fora, i altres són veïns que viuen a prop i aprofiten a l’estiu per realitzar el taller. «No havíem participat mai, ho vam conèixer per la web i vam decidir venir amb les nenes», asseguraven els veïns del Pla de Santa Maria.
28 persones no es van perdre el taller familiar del Monestir. Entre tots havien de resoldre l’enigma.

«És una manera diferent perquè els nens coneguin el patrimoni, i entre tots resolguin els secrets amagats del monestir. Ho fem d’una forma diferent i àgil», afegeix Mayor. El taller està dirigit a totes les edats i públics. «Els pares ajuden als fills i sempre els hi agrada molt», diu. 

Durant l’activitat es realitzen diverses manualitats, com la construcció del monestir, amb l’objectiu de conèixer la seva estructura i funcionament; la creació d’un capitell a partir de la iconografia del claustre, per tal de copsar la seva riquesa artística i singularitat, o el dibuix dels escuts dels nobles enterrats al claustre.

Per últim, les famílies descobreixen qui està enterrat dins l’església. «Està pensada per un públic familiar i d’un interès intergeneracional: petits, grans», diu Mayor.

«Han de ser actius amb el joc i molt participatius», detalla. L’activitat la realitza l’empresa Iber, SL. Aquesta és una spin off derivada de la Universitat Rovira i Virgili que fonamenta la seva activitat en la gestió patrimonial, el turisme i l’educació. «Els nens s’ho estan passant molt bé i a més aprenen coses noves», afirma una altra visitant.

El pròxim taller de ‘Mr. Stone i el secret de les tombes reials’ tindrà lloc al 29 de setembre i també es faran dues sessions al migdia i a la tarda al Monestir de Santes Creus.

Mr. Stone viatja a Miravet

El viatger Mr. Stone també hi és al Castell de Miravet. Els mapes de l’intrèpid Mr. Stone serveixen per fer un pas al passat i recobrem vida alguns dels personatges van viure al Castell de Miravet i al poble. L’activitat s’ofereix de forma guiada amb un educador/a del castell i serveix per apropar als nens i nenes i a la resta de visitants el paper que van tenir els templers en el territori. 

Les activitats de Mr. Stone, organitzades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, formen part de les accions programades als monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya per a difondre el relat històric del patrimoni a les noves generacions. Accions i activitats que s’organitzen per donar a conèixer el ric patrimoni cultural català, fer-lo visible, dinamitzar-lo, socialitzar-lo i apropar-lo a la ciutadania i a l’entorn local.

Per participar alguna d’aquestes visites cal fer una reserva prèvia trucant al Castell de Miravet o al Monestir de Santes Creus. «Això serveix per saber quantes persones hi haurà i si es podrà realitzar l’activitat amb normalitat», afirma l’educadora Cristina Mayor. 

El més ben conservat

El Reial Monestir de Santes Creus és un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que es poden visitar en l’actualitat i forma part de la Ruta del Cister, que inclou els tres monestirs cistercencs. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir molt aviat en centre espiritual, d’estudis i de colonització del territori i la vida monàstica es va mantenir ininterrompudament fins a 1835. Allí es conserven les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa, Blanca d’Anjou, així com la de l’almirall Roger de Llúria i un conjunt de vitralls cistercencs i gòtics, únic a Europa.

Comentarios
Multimedia Diari