Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

'S'ha de sofrir amb bon humor'

Entrevista a Fernando Sarráis, especialista en psiquiatria

Montse Plana

Whatsapp
L´especialista en psiquiatria Fernando Sarráis, dijous al Col·legi Aura de la Canonja. Foto: Cedida

L´especialista en psiquiatria Fernando Sarráis, dijous al Col·legi Aura de la Canonja. Foto: Cedida

Fernando Sarráis (Mèrida, 1958) és llicenciat en Medicina per la Universitat del País Basc i doctor per la Universitat de Navarra i especialista en psiquiatria per la Clínica Universitat de Navarra. Dijous, va oferir una conferència al Col·legi Aura de la Canonja sobre l’educació en l’adversitat per educar un caràcter fort.

- La gent es preocupa pel currículum, però s’oblida de l’èxit interior. 

- A què es refereix?

- Estem en una societat on no s’ensenya a controlar les emocions i a educar la personalitat per portar-la a la seva plenitud i així arribar a ser feliços.

- No som feliços?

- Sense l’èxit interior, si no parlem amb nosaltres mateixos, si no coneixem els nostres sentiments, es creen cercles viciosos de negativitat que poden arribar a la depressió perquè estem en una societat on el que és important és l’afectivitat, no la raó i la voluntat. Durant 30 anys he vist a molta gent sofrir per la seva negativitat. S’ha de pensar en positiu i aprendre a sofrir amb bon humor, pau i alegria.

- Aprendre a sofrir?

- Això mateix. La gent té por a passa-ho malament, però l’única manera de fer desaparèixer aquestes pors és patir-les. És qüestió d’anar practicant i començar per les petites coses del dia a dia, i és que ningú guanya una marató sense entrenar. Hi ha moltes pors que ens priven de llibertats, però si controlem les emocions i aprenem a sofrir, tindrem més possibilitats de ser feliços. Patir et pot fer fort.

- I com s’aprèn?

- Amb l’exemple. L’ésser humà aprèn per imitació i és per això que és important que estiguem rodejats de gent que pateixi amb positivitat.

 

- És una cosa que s’hauria d’ensenyar a l’escola?

- Sí. De la mateixa manera que s’ensenyen les altres matèries, els infants també haurien d’aprendre a l’escola el funcionament de la seva afectivitat i sentiments.

- Però es deu poder aprendre a qualsevol edat...

- Nunca es tarda si la dicha es buena. Això sí, com més grans, més difícil és.

- Per vostè, què és la felicitat?

- És un estat personal d’estimar sense por, de pau i alegria, de fer el que em diu la meva consciencia sense pors.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También