Tradicions i receptes

Celebracions i gastronomia típica. Per aquestes dates, pastisseries i fleques del territori carreguen bateries per preparar els millors bunyols de Quaresma tot consolidant costums entre els més petits

01 abril 2019 07:27 | Actualizado a 30 abril 2019 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les tradicions més arrelades duen de la mà una gastronomia típica i saborosa. I, l’arribada imminent de la Setmana Santa no anava a quedar-se enrere. Per aquestes dates, són populars els bunyols de Quaresma. En aquest sentit, moltes fleques del territori carreguen bateries per tal d’elaborar els menjars més saborosos amb diversos farcits amb l’objectiu de delectar tota mena de públics. 

El Forn Sistaré de Reus dóna la benvinguda aquest any a la festivitat religiosa amb una iniciativa que posa en valor la tradició. Sota el lema ‘Pinta i menja’t les tradicions i la cultura’, han realitzat unes fitxes informatives que acompanyen cada producte tradicional que s’elaboren en el seu negoci. Allà s’hi explica la tradició i l’origen del producte, juntament amb els ingredients i al·lèrgens. A tot això, li acompanya, a més, una capseta de llapis de colors. I és que en aquestes fitxes, pensades per als més petits, també s’hi podrà afegir colors.

«L’objectiu és que facin memòria i coneguin les tradicions, han d’entendre per què som com som i per què mengem el que mengem», explica Xavi Sistaré sobre el projecte. 

Celebracions amb recepta
Es tracta d’una idea nova que feia temps que volien realitzar. «Va sorgir perquè hi ha moltes celebracions autòctones a la ciutat lligades a una recepta i, en molts casos, no sabem d’on vénen ni per què se celebren. Hi ha moltes coses que són molt de Reus, com la coca amb cireres o la coca amb ou batut, feta per Dijous Gras. Tot plegat, cal distingir-ho i és el que li volem comunicar a la gent, especialment als més petits. En general la gent més gran sol recordar-ho», contínua. Per a dur a terme el projecte, des del Forn Sistaré s’han il·lustrat de totes totes i han volgut comptar amb l’ajuda de Carrutxa, entitat a través de la qual han pogut documentar-se i posar un accent històric a les seves explicacions. 

Les fitxes informatives les aniran ampliant a l’extens ventall de productes tradicionals que cuinen en el Forn Sistaré a mesura que vagi sent temps. En un principi, doncs, la previsió és que hi hagi una fitxa per al tortell de Reis, la coca de Sant Sebastià, la coca amb ou per Dijous Gras, els bunyols de Quaresma, les mones d’ou, la coca amb cireres, les coques de revetlla per a Sant Pere i Sant Joan, la tradició moderna de les ‘coietes’ per la celebració de les festes de Misericòrdia, el pa de Sant Jordi i el pa foradat de Nadal, entre altres. 

Si ens traslladem a Tarragona, cap a la Pastisseria Palau del carrer Unió, també es preparen per poder assumir la demanda de bunyols. En aquest cas, en tenen de vent amb farcits diferents com ara crema, nata i xocolata, tot i que també es poden triar sense. També en tenen bunyols de l’Empordà, amb anís en gra, molt típic de la zona de Girona. 

Famílies i escoles
«Tota la vida hem elaborat dolços associats a les tradicions. De fet, el fet de fer-ho fa de recordatori als clients, ja que saben quin dolç s’ha de menjar en una celebració, però no saben la data exacta potser. En el cas dels més petits, coneixen aquests menjar típics gràcies a la família, que segueix la tradició, o per la gran tasca que fan les escoles», distingeix el propietari de la Pastisseria Palau, Josep Roquet, de la tercera generació en el negoci familiar, en actiu des de l’any 1928.

Comentarios
Multimedia Diari