Un atractiu turístic per mostrar els valors de l’oli

Ca l’Orga, a Picamoixons. La rehabilitació de dues naus agrícoles permetrà tenir el nou Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp, que pretén atreure públic familiar

31 octubre 2020 20:00 | Actualizado a 01 noviembre 2020 05:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un edifici emblemàtic en mal estat i un producte gastronòmic local de referència. La conjunció d’aquests dos elements, a simple vista tan dispars, dona com a resultat un potent projecte de caràcter turístic que s’està començant a desenvolupar a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Picamoixons i que pretén esdevenir el nou Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp. Per a fer-lo realitat, s’aprofitaran les naus agrícoles de Ca l’Orga, al costat de l’edifici que acull l’Ajuntament, al centre del poble, i es rehabilitaran per donar pas a un centre didàctic dedicat a l’elaboració d’un dels productes estrella de la comarca: l’oli. D’alguna manera, el futur està ajudant el passat, ja que «teníem la necessitat de donar ús a l’edifici perquè és molt emblemàtic», explica al Diari el president de l’EMD, Francesc Rull, i el fet de voler crear aquest espai pel turisme ha servit d’empenta per a iniciar el projecte de rehabilitació de les naus. «Volem posar en valor un producte com és l’oli d’oliva i hem ajuntat aquestes dues necessitats», afegeix.

Però, què ha de passar perquè les naus sense ànima que hi ha actualment en converteixin en un punt de referència per als visitants? El projecte contempla el buidatge de l’espai, que té una profunditat d’uns 20 metres conservant les cobertes i les façanes, que són els dos elements més representatius. Les cobertes es seran el principal element de l’interior, reconstruint-les reaprofitant part de l’encadellat ceràmic i la teula àrab i recalculant la secció de les encavallades.

El projecte contempla un espai diàfan, gairebé sense compartiments i les façanes principals d’accés es rehabilitaran igual que les façanes de la casa pairal. «L’edifici estava molt malament, hem picat moltes portes per arribar fins aquí», recorda Rull. Ara s’haurà de dissenyar el contingut, la part més important per a que sigui visitable. «Ha de ser didàctic i donar importància al sector de l’oli d’una manera més concreta», explica el president de l’EMD. «Ha de suposar un atractiu més per a la comarca». Un cop estigui enllestit, l’espai permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric.

Arquitectura del segle XIX

Les naus que s’han de rehabilitar són tot un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX, i estan protegides, ja que estan catalogades com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), tot i que tota l’edificació de Ca l’Orga està composada per un total de quatre edificis. Un d’ells, on hi ha actualment l’Ajuntament de Picamoixons, era l’habitatge que havia estat la casa senyorial del diputat Orga i els altres tres, adossats a l’edifici, eren per a usos de caràcter industrial, però de gran rellevància arquitectònica, ja que són construccions úniques al poble. L’edifici havia estat sempre d’ús privat, però ha anat passant per diverses mans fins a ser de titularitat municipal. Des de principis del segle XX ha tingut propietaris diferents, fins a l’any 2005, que l’EMD va comprar el conjunt d’edificacions, excepte una de les naus, que forma part d’un restaurant local.

Aquest projecte és una de les peces que completen el trencaclosques comarcal que porta el nom d’ Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra i que inclou actuacions de caràcter patrimonial en 8 municipis de la comarca sota el paraigua del Consell Comarcal amb el cofinançament de fons FEDER. L’import d’adjudicació de la restauració de Ca l’Orga a Picamoixons és de 299.920 euros. Aquesta inversió a la comarca ha de tenir un impacte positiu en la recuperació i valorització del patrimoni cultural i històric, creant ocupació directa i indirecta i impulsant l’oferta turística de l’Alt Camp.

«Fa molts anys que tenim visites escolars amb Molí d’Oli», diu el president del l’EMD, però ara, amb el nou Centre d’Interpretació de l’Oli, es vol anar més enllà i crear un producte molt més rodó que permeti els visitants fer estades més llargues al poble. «Volem potenciar també les visites i el turisme familiar de proximitat», afegeix, ja que complementarà la instal·lació actual. De fet, el molí d’oli de la Cooperativa ja té un atractiu singular i és que encara manté el sistema tradicional de producció amb pedres i cofins. En aquestes dates, precisament, es pot visitar el trull i comprar aquests olis, dels pocs que s’elaboren de forma tradicional.

Comentarios
Multimedia Diari