Un debat amb guió previst

Els cinc partits amb representació a l'Ajuntament han participat al debat organitzat per Canal Reus TV i Cadena SER-Ràdio Reus per explicar els seus models de ciutat. Vallès i Pellicer han protagonitzat les principals picabaralles polítiques d'un debat interessant però sense grans novetats (Videos)

19 mayo 2017 22:50 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els estudis de Canal Reus Televisió han acollit el debat electoral d’alcaldables que compten amb representació a l’Ajuntament de Reus. En una posada en escena cuidada i ben estructurada en cinc blocs (crisi econòmica, nova política, model de ciutat, model econòmic i relació de Reus amb el territori) els representants de les cinc forces polítiques han exposat els principals eixos del seu programa electoral. Com succeeix en aquests casos, el to dels ponents ha anat en augment a mesura que el debat avançava i ha guanyat molt en interès en els diferents torns oberts de paraula. Tot i així, els candidats s’han mostrat més aviat conservadors per por a perdre vots.

Les principals picabaralles dialèctiques, sense arribar a les desqualificacions, les han protagonitzades l’actual alcalde i alcaldable de CiU, Carles Pellicer, i el seu homònim al PSC, Francesc Vallès, que s’ha mostrat el més incisiu. Sobretot per les crítiques constants contra la falta de projecte de ciutat i inoperativitat que, considera, ha mostrat CiU durant aquest mandat. I és que la intenció de Vallès ha estat, en tot moment, la de polaritzar el debat amb Pellicer i deixar de banda la resta de formacions. "Calen mesures per generar activitat econòmica i ocupació. Reus és la ciutat amb més de 50.000 habitants on ha crescut més l’atur. S’han tancat 25 empreses”, ha assegurat Vallès, qui s’ha dirigit a Pellicer per retreure-li la falta de “rigor i transparència” en la seva gestió i que hauria d’haver “deixat el Parlament”. La resposta del cap de llista convergent no s’ha fet esperar i ha manifestat que “han tancat empreses per la crisi però cap ha marxat de la ciutat. Vostè té amnèsia, em sorprèn que parli de transparència després de governar la ciutat durant 32 anys i que la neteja l’hàgim fet nosaltres”.

 

La interpel·lació a tot plegat l'ha pronunciada el líder de la CUP, David Vidal, qui ha sentenciat: “Veient el debat que portem m’agafen ganes de marxar. Aquesta és la imatge de ciutat que cal canviar”. De fet, Vidal ha actuat de la mateixa forma que ho ha fet durant aquests quatre anys al ple municipal, sense grans escarafalls però sent molt punyent en temes com ara els casos de corrupció. En aquest sentit, precisament, ha recordat que totes les forces polítiques a excepció del seu partit van ratificar a Josep Prat al capdavant d’Innova i que sense la seva actuació “tot hagués seguit igual”. També va recriminar a Pellicer que votés inicialment contra la fiscalització d’Innova per part del secretari i l’interventor municipal i a reclamat que s'aposti per una major participació ciutadana.  

En aquest darrer punt, l’alcaldable d’Ara Reus, Jordi Cervera, ha intervingut per recordar que van ser ells els que van presentar les denúncies contra la gestió que es portava fent al holding municipal i que el seu vot va permetre aprovar la reestructuració empresarial. Cervera també ha fet gala d’un discurs ben preparat hi ha intercalat mesures futures amb crítiques a la gestió anterior. Especialment crític s’ha mostrat quan ha parlat de la falta de transparència que continua mostrant el govern, el qual ha acusat de “donar subvencions a canvi de vots”. Els sous han estat un dels temes centrals que ha tractat el cap de llista del PP, Sebastià Domènech, qui ha subratllat la seva proposta d’eliminar els sous dels regidors i invertir-los en un gran pla d’ocupació. També ha mostrat el seu compromís per eliminar Innova totalment, canviant el seu NIF, i deixar la ciutat amb només tres societats municipals. Les intervencions durant el debat han estat acotades, escrupolosament, pels dos presentadors que no han deixat passar ni uns instants del temps pactat per cada part.

 

La sanitat també ha estat present en bona part del debat i ha centrat un nou enfronatament de declaracions entre Francesc Vallès i Carles Pellicer. El cap de llista socialista li ha retret que Sagessa hagi tingut tres directors generals en un any i que “no assumeix cap responsabilitat mentre que la Generalitat no paga el que deu a la ciutat”. L’actual alcalde de Reus ha contestat, novament, apel·lant a la “ignorància” i “amnèsia” dels socialistes com a creadors “del monstre de peus de fang (referint-se a Innova). Més enllà de la crítica a l’herència rebuda, Pellicer, molt segur en les respostes durant tot el debat, ha aprofitat per anunciar la seva intenció de crear un pacte de salut amb l’objectiu de deixar l’Hospital de Reus fora de les disputes polítiques. Una idea complementària a la recuperació de la regidoria de Salut que ha reclamat Vidal. El debat, organitzat per Canal Reus Televisió i Cadena Ser- Ràdio Reus, ha estat presentat pels periodistes Jaume Vich i Marc Càmara i es podrà veure íntegrament a les 19 o a les 22:30 hores. També es podrà escoltar a SER Catalunya al 97.1 de la FM també a les 19 hores. 

 

 

*Videos gentilesa de Canal Reus TV

Comentarios
Multimedia Diari