Un drac de conte amb aroma de Cós del bou

Pioners. El drac, sorgit de la iniciativa d’un barri, fou un exemple seguit per altres zones de la ciutat en la recuperació del seguici.

01 septiembre 2018 13:46 | Actualizado a 01 septiembre 2018 13:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona tindrà el drac com a protagonista del sisè volum que arribarà en vigílies de Santa Tecla. La narració compta amb la presència d’uns altres personatges, nens del barri del Cós del bou, la baixada Peixateria i els Trinquets vell i nou, extreta de la realitat.

El Diari ha volgut reunir-los junt amb els creadors de la història. Noemí Sans hi ha posat la idea i la lletra, i Edu Polo l’ha transformada en il·lustració. L’autora va triar els tres draquers que des del 1985 no han deixat mai d’acompanyar la primera bèstia retrobada en el seguici local, i els va convertir en els personatges del conte imaginant-ne la infància en el barri en els anys 60 del segle XX. 

La narració combina el drac i la transmissió de valors

Paqui Cantos Franqueza, Jaume Ollé Trilles i Ferran Ventura Valiente són protagonistes de la narració, però també ho foren de la recuperació del drac. «En aquella taula entrant a l’esquerra, al bar Pepito, va començar tot», apunten. L’Edu Polo deixa testimoni de l’emblemàtic local de la baixada Peixateria, fundat el 1917 i tancat el 1994, en una il·lustració. 

Aventura imaginària
El conte es presenta com l’aventura imaginària d’una nena i dos nens en uns carrers amb aroma propi. El desenllaç, amb el naixement del drac que veiem cada Santa Tecla, cada Sant Roc, cada Carnaval i cada Nit de Sant Joan, s’esdevé quan aquells infants ja són joves en els 80, circumstància real. 

La Noemí és bona coneixedora dels cicles festius de Tarragona. Amb un Postgrau en gestió de la cultura popular per la Universitat Ramon Llull, ha escrit sobre la moixiganga –la nostra i la valenciana– i sobre el Carnaval, temes poc treballats per altres autors. Si a ella se la pot veure abillada de moixiganguera per Santa Tecla, la camisa castellera lila de l’Edu també deixa petjada en l’aromatització d’un barri que coneix bé, com demostrà il·lustrant el conte “L’Esperidió”, el mític casteller tarragoní del XIX. 

Una trobada serveix per recordar personatges que embolcallaren el naixement del drac

La trobada amb el Diari serveix per recordar personatges que embolcallaren el naixement del drac. Des de darrere de la barra amb taulell de marbre del Pepito, Epifanio Ortega s’ho mirava i servia quintos. «Ningú tallava com ell l’embotit», recorda el Jaume.

A la cuina les germanes Pepita i Rosita Rion, filles del primer propietari, i els mítics entrepans que alimentaren soldats, estudiants, obrers i aprenents de casteller. Entre els clients, personatges com «el Hippi», «el Willi», «el Papeles», «el Calimocho» o «el Gordito», renoms rememorats pels draquers. «Era una barreja surrealista amb naltros al mig, pensant en la festa del barri i en el nou drac», sentencia el Ferran.

L’estrena de la bèstia per Sant Roc, el 17 d’agost, tingué de tot. La mort de la mare de l’aleshores president de la comissió del barri no impedí que Artur Tomàs decidís que la celebració havia de continuar. Hi comparegué l’aleshores ministre espanyol d’agricultura, el zamorà Carlos Romero, no perquè cregués que la nova bèstia provenia del món ramader sinó perquè «l’esposa, Montserrat Dexeus, era tarragonina», apunta la Paqui. 

En finalitzar aquella primera actuació, la peça cisellada amb tècniques del mestre faller Gabriel Garcia Jodar, sortí mal parada per la intensitat pirotècnica, per la qual cosa fou necessari reforçar-ne els materials. Els protagonistes del conte 2018 també destaquen «la feina i la insistència de Manolo Álvarez, clau en aconseguir el finançament de la recuperació».

“El drac vermell” és el títol d’aquesta història, coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació. Una bella trama amb la qual les nenes i els nens descobriran valors com la força de voluntat, el desig i el coratge, transmesos de generació en generació.

Comentarios
Multimedia Diari