Un material innovador per als alumnes de Robòtica

El vallenc Leonard Ruiz guanya el Premi a la Innovació i Recerca Docent

08 noviembre 2019 10:40 | Actualizado a 08 noviembre 2019 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Vam agafar una Unitat Formativa sobre servo-accionament (és com un temari) i vam redissenyar-la a partir d’un nou material. Volíem que fos fàcil, motivés els alumnes, fos econòmic i solucionés problemes d’espai», va explicar el vallenc Leonard Ruiz. De fet, ell va realitzar el projecte d’investigació docent a l’Institut Jaume Huguet de Valls, efectuant una proposta d’innovació amb la creació i ús d’un nou material per als alumnes de Formació Professional de Cicle Superior en Robòtica Industrial. De fet, vol simular una petita cadena de muntatge, però en petita escala.

«És un material més intuïtiu per fer front a les dificultats d’aprenentatge», va dir. Ruiz va fer el projecte d’investigació docent a l’Institut Jaume Huguet de Valls (lloc on va estudiar). «Va ser durant el període de pràctiques i es va desenvolupar des del novembre del 2018 fins a finals de març. I això formava part del treball final de màster». Va afegir que «vaig veure que els alumnes patien i que anaven amb una teula de fusta amunt i avall i vam treure aquest material per ser més organitzats».

La creació s’adapta a qualsevol PLC (ordinador). «Tu endolles el PLC en aquest material, és a dir, al maletí, i a partir de l’ordinador programen i envien les instruccions al maletí».

De moment, explica que la idea que té al cap és mirar, a les assignatures on es requereixi un material tècnic d’un taller, si és factible o no portar-ho a petita escala. «Perquè els alumnes toquin i experimentin sense dependre d’un taller».

Aquest vallenc va guanyar el premi a la Innovació i Recerca Docent. Es va lliurar durant la VIII Jornada d’Innovació i Recerca docent a la Universitat i a l’Ensenyament Primari i Secundari organitzat per enginyers Bcn i Grup de Recerca i Innovació en la formació tecnològica-Eng-Bcn. Al llarg de la jornada, un total de quatre estudiants del Màster Universitari de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes i professors d’instituts de secundària van exposar els seus treballs davant d’un tribunal format per professors i catedràtics de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) i del col·legi d’Enginyers BCN.

El primer premi va ser lliurat al vallenc Leonard Ruiz, de la Universitat Rovira i Virgili, i el segon es va entregar a l’alumna de la UPC Anna Miranda. «No m’esperava per a res guanyar, però va ser molt satisfactori». Va afegir que «l’experiència a l’Institut Jaume Huguet ha estat molt positiva. M’agrada perquè els alumnes experimenten i pràcticament no s’asseuen a la taula i estan a anys llum dels tallers a la universitat i a les pràctiques i això és molt bo», va concloure l’enginyer Leonard Ruiz.

Comentarios
Multimedia Diari