Un pregó amb reminiscències dels opuscles de fa quasi 90 anys

La directora del Museu Bíblic, Sofia Mata de la Cruz, va ser l'encarregada de donar el tret de sortida a la celebració

19 mayo 2017 15:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«És l’inici oficial, no real» dels actes de la Setmana Santa, recordava ahir l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, al saló de plens durant la lectura del pregó. Després, va tenir un record per als refugiats i la manca de solidaritat d’Europa cap a ells. Per això, en aquestes dades de Setmana Santa, va demanar als presents que fessin «algun gest allà on hi ha dolor o intolerància».

El president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, Francesc Seritjol, fou l’encarregat de presentar la pregonera d’enguany, una persona nascuda a Santa Cruz de Tenerife –amb arrels al Baix Penedès– i que als vuit anys va venir a viure a Tarragona. La directora del Museu Bíblic de Tarragona i professora d’Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili va pronunciar un pregó històric. Es va remuntar als primers quatre opuscles editats per l’Associació d’Agrupacions de Setmana Sant entre els anys 1928 i 1931.

Mata va recordar que «el dia 17 de març de l’any 1928 es constituïa oficialment la llavors anomenada Agrupació d’Associacions Pro Festes de Setmana Santa de Tarragona, presidida per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist». Inicialment estava formada també per la Reial Germandat de Jesús Natzarè, el Gremi de Pagesos de Sant Isidre, el Gremi de Marejants, l’Associació La Salle, els montepios de La Sang i dels Natzarens i el Sindicat d’Iniciativa.

Però a l’inici, l’objectiu de l’agrupació anava més enllà de la Setmana Santa, «hi havia el desig de la seva promoció turística. Entre les activitats previstes s’havia previst la publicació d’un opuscle, en què a banda d’informar sobre la processó del Sant Enterrament també s’hi donessin a conèixer els valors històrics, artístics i arqueològics de la ciutat». Per fer-ho es va comptar amb una subvenció municipal de 5.000 pessetes.

En els primers opuscles hi havia col·laboracions de membres destacats de la societat tarragonina del moment. «Però segons el meu parer, la intervenció d’alguns eclesiàstics –que eren membres del Capítol de la Catedral de Tarragona o que ho serien més tard– va ser fonamental, perquè la majoria es distingien per ser insignes historiadors, arqueòlegs, escriptors o poetes. I va ser molt important, primerament, perquè algunes de les seves aportacions van donar a conèixer una sèrie de documents històrics i d’obres d’art religiós inèdits. I en segon lloc perquè, malauradament, molt del patrimoni que van difondre desapareixeria per sempre a l’inici de la Guerra Civil, el 1936». La pregonera va recordar noms com ara els mossens Jaume Sabaté Poblet, Sanç Capdevila i Felip, Ramon Sabaté i Balcells o Miquel Melendres Rué, sense oblidar el doctor Joan Serra Vilaró.

Acabat el pregó, la plaça de la Font va retronar amb la tabalada d’inici de la Setmana Santa a càrrec d’un conjunt de bandes.

Comentarios
Multimedia Diari