Valls farà una diagnosi de l’illa d’habitatges de la plaça de l’Oli

Està previst que quan el POUM s’aprovi definitivament es pugui expropiar per fer-hi habitatge en aquesta zona

06 octubre 2019 15:10 | Actualizado a 06 octubre 2019 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El centre històric de Valls ha patit una forta despoblació durant els últims deu anys. Les cases s’han anat buidant i la gent ha marxat a altres zones de la ciutat. La dinamització i la revitalització del nucli antic continua sent una prioritat de l’equip de govern.

De moment, s’està fent una diagnosi de l’illa d’habitatges de la plaça de l’Oli de Valls. De fet, fa unes setmanes, va caure la llinda de la balconera d’un edifici de la plaça de l’Oli. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament hi han començat a treballar.

La regidora del Centre Històric de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca va assegurar al Diari que «quan el POUM s’aprovi definitivament es podrà expropiar per fer-hi habitatge en aquella zona. De moment hi podem actuar de forma urgent».

Des de l’Associació del Barri Antic, manifesten que «aquesta manca de voluntat o mala gestió, ha conduït al centre de Valls a un estat de deixades que ara costa molt revertir. Així doncs, tenim un centre històric amb pisos i cases buides, moltes en mal estat, i que quan plou o s’obre un balcó i veus el seu interior, ja preveus que s’esfondrarà al cap de poc», i afegeixen que «no s’ha fet un registre exhaustiu de tots els pisos buits existents, tot i ser un pas indispensable per a fer front als possibles problemes d’abandonament i mal estat dels habitatges. Un pas previ per a fer front a la problemàtica d’esfondraments que pateix el centre històric».

De moment, l’Ajuntament de Valls està realitzant amb els tècnics una inspecció de la plaça de l’Oli per «assegurar la via pública», que no s’esfondrin parts d’immobles i per concretar les mesures urgents. «A partir d’aquí actuarem» va dir la regidora. A més, estan estudiant totes les zones i els expedients de ruïna.

«La radiografia actualitzada del barri, tant pel que fa a propietats com a l’estat dels immobles, ens servirà per prioritzar zones on actuar», va puntualitzar la regidora. A part de les urgències del dia a dia, des del Consistori estan treballant a la zona propera del Museu Casteller.

«Estem molt damunt als edificis que no es mantenen i requerim a la propietat que hi actuïn», va dir la regidora.

«No hi ha hagut mai una voluntat política per a solucionar les diferents problemàtiques, o s’ha fet una mala gestió. I quan s’han fet inversions, segurament no han sigut les més encertades i s’han obviat o menystingut altres aspectes com l’habitatge o polítiques per a fer front a a l’exclusió social o a les drogodependències, aspectes indispensables si volem que la gent vingui a viure al centre històric», asseguren les veïnes de l’Associació.

Habitatges assequibles

Diverses famílies de Valls, junt amb entitats socials, s’han constituït en una cooperativa que impulsarà una promoció d’habitatges en ple barri antic. S’ha batejat com ‘La Titaranya’ i el seu objectiu és oferir, en règim de cessió d’ús, al voltant de 17 o 19 habitatges i entre 6 i 9 locals comercials. L’espai escollit és una illa de cinc vells immobles deshabitats del centre històric: des d’un edifici declarat com a BCIL -l’antiga botiga de vins de Ca Robusté- a finques en estat molt ruïnós, passant per una històrica fàbrica de jerseis, coneguda com Ca l’Alemany. Els 2.400 metres quadrats que ocupen de superfície es reaprofitaran per fer-hi dos blocs independents, units per un petit carrer i pati interior.

Aquest projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, encara sobre paper, capta els primers pretendents. De fet, ja hi ha la meitat de socis necessaris per impulsar la primera fase que es preveu començar a construir en un any.

La iniciativa s’engloba en la nova onada de cooperatives que fomenten l’habitatge assequible per a tota la vida, sense necessitat de comprar ni llogar l’immoble. La propietat és col·lectiva i els socis tenen el dret d’ús indefinit de l’habitatge, fent una aportació inicial al capital social, que es retorna si s’hi renuncia -que podria rondar els 20.000 euros-, a més d’una paga mensual, per sota del preu del mercat.

La cooperativa -i els seus socis- tenen dret a ús a l’habitatge, però mai el podran vendre, donat que no en són els propietaris. La propietat recau en unes entitats impulsores -Coop57 i La Dinamo Fundació, junt amb el Casal Popular La Turba i L’Economat SCCL- que han finançat la compra de les cinc finques del centre històric. Per la seva banda, la cooperativa és la responsable de la rehabilitació i gestió de l’àmbit.

A Catalunya s’estima que hi ha una trentena d’iniciatives similars, si bé se solen projectar en sòl públic. En aquest cas, s’han hagut d’adquirir propietats privades, amb la idea, però, que els nous habitatges mai tornaran al mercat i sempre seran d’ús col·lectiu. Està previst que la promoció es comenci a construir d’aquí a un any i s’hi pugui entrar a viure l’any 2023.

Millores al barri

Des de l’any 2005 l’Ajuntament ha invertit més de 32 milions d’euros al barri: enllumenat, urbanització de diferents carrers, la recuperació d’edificis històrics. En són un exemple la Biblioteca Carles Cardó a l’Espai Ca Creus, la rehabilitació de la sala gòtica a Can Segarra o la d’edificis històrics com l’església del Carme o l’Hospital de Sant Roc.No obstant, encara queden coses a fer.

«Hi hauria d’haver més seguretat al barri o instal·lar càmeres», va dir la Susana, una veïna del Barri Antic. «Al costat d’aquest pàrquing hi ha un parc. És perillós perquè els nens hi juguen i poden prendre mal», va manifestar, l’Eli una altra veïna del Barri Antic de Valls. «Hi ha gent gran que viu aquí al barri amb por i no passa per certs carrers perquè hi ha robatoris i problemes greus», comenta el Robert, un altre veí del Barri Antic

Els veïns del Barri aposten per un Centre Cívic. «Seria un equipament clau per a la dinamització i centralitat del Barri Antic. No ha sigut prioritari en els governs que tenien les inversions de la Llei de Barris a les seves mans. Van prioritzar invertit milions d’euros en construir el Museu Casteller, en un aparcament al Pati i en millores en la pavimentació. Uns anys més tard s’ha comprovat com l’urbanisme no ha millorat les condicions socials del centre històric», van lamentar les veïnes de l’Associació del Barri Antic.

Des de l’Ajuntament està previst que en els pròxims mesos es reprengui la Taula del Barri Antic, on l’Ajuntament i els veïns tracten temes més concrets, i busquen solucions als problemes del dia a dia. «En dies concrets hi assistiran Associacions o gent que els hi interessi el tema», va concloure la regidora.

Comentarios
Multimedia Diari