Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Ematsa projecta reutilitzar 1,3 hm3 d’aigua anuals
que ara es llencen al mar

La iniciativa de l’empresa municipal mixta preveu injectar l’aigua a l’aqüífer del Gaià i funcionaria d’aquí a quatre o cinc anys

29 agosto 2022 20:08 | Actualizado a 29 agosto 2022 23:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha demanat formalment a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) poder reutilitzar 1,3 hm3 d’aigua anuals que ara es llencen al mar des de la depuradora de Tarragona Nord-Altafulla i, després d’un tractament, poder-los injectar a l’aqüífer del Gaià per disposar d’aigua potable. Així ho explica a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) el gerent d’Ematsa, Daniel Milan, que indica que això suposaria reaprofitar una mica més d’un 10% del líquid que es consumeix cada any entre els municipis de Tarragona, El Catllar, Els Pallaresos i la Canonja. La voluntat de la companyia tarragonina és que el projecte estigui plenament en marxa d’aquí a «quatre o cinc anys».

Dins la línia de finançament de l’ACA, Ematsa ja ha sol·licitat el projecte executiu per millorar les instal·lacions de la depuradora actual i adequar-la al nou tractament que es faria. A més, les dues parts estan negociant si en aquestes aportacions també s’hi inclou la construcció i explotació del nou equipament.

Daniel Milan comenta que l’aigua que es tracti s’acabarà de potabilitzar de forma natural dins l’aqüífer del Gaià, al qual l’increment d’aigua li seria beneficiós perquè actualment «està una mica estressat». Pel gerent, «el futur sembla clar que ha de passar per reutilitzar l’aigua» i que les línies de treball de l’empresa municipal mixta passen per «fomentar l’estalvi, millorar el rendiment de les xarxes i reutilitzar-la».

Menys dependència de l’Ebre

Tot plegat, ha de servir per reduir la dependència de l’aigua de l’Ebre que subministra el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Una aigua que Ematsa en el darrer any i mig la paga un 26% més cara, tot i que la pujada no l’ha repercutida a la ciutadania. Entre els motius d’aquest encariment hi ha l’augment del preu de l’energia i del clor.

Així, al juliol Ematsa va distribuir un milió de metres cúbics d’aigua, una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat. D’aquest volum, 936.500 m3 van arribar via CAT, mentre que 72.800 van ser de recursos propis. La companyia vol incrementar l’ús d’aigua pròpia i està fent un seguit d’accions per millorar els recursos propis. Entre aquestes accions hi ha un estudi dels aqüífers de l’entorn per conèixer els volums disponibles i extraïbles de manera sostenible. Això ha permès impulsar la construcció i rehabilitació de captacions en dos pous. Així mateix, també s’està iniciant un projecte de protecció de la Mina de l’Arquebisbe i de possible millora de la seva eficiència hidràulica.

El gerent de l’empresa municipal mixta remarca que la zona en la qual més es treballa és la dels barris de Llevant de la ciutat de Tarragona, que són els que tenen «menys recursos alternatius». Amb tot, es mostra tranquil tot i la situació de sequera actual i afirma que «el subministrament està garantit». Fins i tot, apunta que Ematsa podria salvar un eventual tall de subministrament del CAT que durés uns dies.

Suposaria aprofitar un 10% del que s’utilitza entre TGN, el Catllar, els Pallaresos i la Canonja
Comentarios
Multimedia Diari