Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Jornada de portes obertes al Jaciment arqueològic de la Boella i plantada d’arbres

    El dissabte 12 de novembre tindran lloc dues activitats a la zona del Barranc de la Boella, una mediambiental i l’altra de caràcter cultural

    07 noviembre 2022 12:29 | Actualizado a 07 noviembre 2022 12:34
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquest proper dissabte, la zona del Barranc de la Boella de la Canonja acollirà dues activitats adreçades al públic familiar. Per una banda la plantada d’arbres que s’iniciarà a les 9.30 h amb sortida des del pàrquing del Mas de l’Abeurador i l’altre que començarà a les 10 del matí per conèixer de prop la zona de les excavacions del Jaciment Arqueològic de la Boella.

    Entre el 5 i el 30 de setembre es va dur a terme la 16a campanya d’excavació arqueològica consecutiva al jaciment del Barranc de la Boella, sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú. En aquest temps, aquest jaciment s’ha convertit en un referent internacional pel coneixement de les primeres poblacions humanes d’Europa. Els treballs d’enguany han permès ampliar i completar el conjunt d’eines lítiques procedents d’aquest indret, a més de recuperar abundants restes de fauna.

    L’objectiu d’aquesta campanya era continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà, i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

    Enguany, els treballs d’excavació a la Cala 1 han permès ampliar aquest registre lític amb abundants eines de pedra fetes principalment de sílex. És molt probable que aquestes eines de pedra estiguin relacionades amb els treballs escorxament d’un mamut, les restes del qual van començar a aparèixer els anys 2007 i 2018.

    En el cas de la Mina, s’han continuat amb els treballs d’excavació en extensió d’una àrea aproximada d’uns 300 m2, entrant en el sostre del que s’anomena nivell 2. Aquest nivell és singular perquè segons els sondejos fets en campanyes anteriors és el més ric dels que han estat registrats en el Barranc de la Boella. Tot i que encara no s’ha assolit la part més

    rica d’aquest dipòsit, s’han recuperat abundants eines de pedra, d’entre les quals destaca un “pic” fet d’esquist. És la primera vegada que es documenta aquest tipus d’eina en el jaciment, i se’ns dubte permetrà a l’equip investigador conèixer en profunditat de la diversitat tecnològica d’aquest grup d’hominins de prop d’un milió d’anys.

    I és que el jaciment del Barranc de la Boella s’està constituint una col·lecció formidable d’eines i restes lítiques de gran singularitat no només per la seva antiguitat sinó també per la seva bona conservació.

    També en el sector de la Mina són molt abundants les restes faunístiques de les quals se’n destaca la seva diversitat. Aquesta diversitat s’ha vist ampliada enguany amb la recuperació d’una mandíbula d’un tigre de dents de sabre. És la primera vegada que es recuperen restes d’aquest tipus d’espècie en el jaciment del Barranc de la Boella. La presència d’aquest tipus d’animals en aquest entorn ara fa un milió d’anys, contribueix a obrir noves perspectives de recerca per part dels investigadors responsables del projecte, ja que permetrà establir quina relació de competència tenien aquests homínids amb aquests grans carnívors. També s’han extret noves restes de mamut, concretament ossos llargs, i que en aquest moment es troben en el laboratori de l’IPHES-CERCA per a la seva restauració i preparació pel seu posterior estudi.

    Els treballs d’excavació han comptat amb la participació d’unes 50 persones, de les quals 20 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA. A més, d’estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Burgos, Universitat de Granada, Universitat d’Alacant, Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona) així com també investigadors/es del Museu de Ciències Naturals de Madrid i del Museu d’Història Natural de París.

    El regidor de cultura, Salvador Ferré, ens comenta que “després d’haver ajornat la jornada de portes obertes prevista pel mes de setembre per culpa de les pluges, ara ho tornem a plantejar ja que és una activitat que sempre té molt d’èxit i és molt interessant”. La jornada serà el dissabte 12 de novembre de 10 a 13.30 h i poden assistir totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs d’excavació en el Barranc de la Boella. Hi haurà visites comentades a les 10 i a les 12 hores.

    Finançament

    La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.

    Comentarios
    Multimedia Diari