Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    So, tradició i folklore per commemorar els 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla

    Aquesta tarda s’ha celebrat l’acte principal que dona el tret de sortida a la celebració

    20 julio 2022 13:45 | Actualizado a 20 julio 2022 19:44
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquest dimecres 20 de juliol al vespre s’ha celebrat, a la plaça de les Cols de Tarragona, la festa de presentació del projecte Santa Tecla 700. Amb aquest acte públic, conduït per l’actor Fermí Fernández, s’ha volgut donar a conèixer els detalls de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a Tarragona, que viurà el seu moment àlgid del 12 al 25 de setembre d’enguany, en unes festes de Santa Tecla excepcionals.

    Prèviament, a les 18.30 hores, s’ha organitzat una fotografia conjunta a les escales de la Catedral amb tots els agents implicats. D’aquesta manera, s’ha volgut reconèixer i agrair el compromís de les entitats, persones, empreses i patrocinadors que han fet, fan i faran possible Santa Tecla 700.

    L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha remarcat en el seu discurs aquest agraïment i s’ha mostrat satisfet que aquesta Santa Tecla sigui “extraordinària”, no només pel retorn en plenitud de la festa popular als carrers, sinó també perquè des de l’organització de Santa Tecla 700 s’ha treballat en l’efemèride com una oportunitat per apostar pel talent local.

    Setembre, l’espectacle inaugural: una lectura actualitzada de Santa Tecla

    L’espectacle inaugural, ideat i dirigit per Marc Chornet, amb música original de Roger Conesa, serà un dels plats forts de la commemoració. Tindrà lloc el dia 12 de setembre, a les 20 hores, a la Tarraco Arena, i oferirà als presents una lectura contemporània, i molt arrelada a la ciutat, de la figura de Santa Tecla.

    Si Tarragona tingués calendari propi, no hi ha dubte que la primera pàgina es correspondria al setembre. Per als tarragonins i les tarragonines, aquest mes de l’any implica una represa, un renaixement, una tardor amb regust de primavera. Setembre és el moment en què la gent es retroba als carrers i passa llista dels que hi són i dels que no hi són. Nostàlgia i esperança. És quan petits i grans, creients i no creients, els qui van néixer a Tarragona i els nouvinguts, s’uneixen al voltant d’una mateixa celebració.

    Tota aquesta identificació es deu a un nom propi: Santa Tecla. Per aquest motiu, aquest espectacle es formula una pregunta aparentment senzilla, però amb fondària: Si Tecla, que va actuar de manera inspiradora per als habitants de les ribes del Mediterrani del segle I dC, visqués en el nostre present... Qui seria? Martiri, espiritualitat, persecució... Quina forma prendrien?

    Quatre dones de quatre edats diferents (entre les quals figuren les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets i Júlia Creus) encarnaran les diverses edats i peripècies de Santa Tecla amb la Tarragona actual com a escenari. Tot plegat amb la finalitat de traçar un retrat de la ciutat, que vibri a cavall de la memòria, la tradició, el present i el futur.

    Una Catedral del so com a colofó de la festa

    Pel seu valor simbòlic, ritual, artístic, religiós i ciutadà, la Catedral de Tarragona serà l’encarregada d’embolcallar el so i el relat en el concert de cloenda de la commemoració, dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, que se celebrarà el dia 25 de setembre a les 20.30 hores. S’hi interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país.

    La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present. El sobrenom «La Catedral del so» ve donat per la característica disposició que tindran els músics dins el plànol del temple. Els quatre cors es distribuiran en quatre punts (davant del retaule, als laterals del creuer i al cadiram de la nau central) fent que en determinats moments el so canviï de posició, quan cantin sols, i en d’altres la música es pugui sentir com un embolcall de 360 graus. Aquesta disposició presenta tot un repte per a ser aplicada en una sala tan gran com la Catedral de Tarragona. Serà, certament, un autèntic desafiament per als intèrprets i també per al compositor, però proveirà d’una experiència sonora única per al públic assistent.

    La solemnitat vindrà marcada per la magnitud de la plantilla de músics que interpretaran aquesta obra: quatre cors, dotze instrumentistes de vent, orgue i dos solistes, sumant un total de més de 150 persones. La plantilla musical tindrà un marcat accent tarragoní especialment en l’apartat coral. Ensemble O Vos Omnes (l’únic cor professional del sud de Catalunya i el primer cor resident de l’Auditori de Barcelona, Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona formaran una gran massa coral que de vegades actuarà com a unitat i d’altres ho farà individualment, de manera també es podrà gaudir de cada cor per separat. Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus a aquesta plantilla, que es veurà completada per un grup instrumental de 12 vents i el magnífic orgue de la Catedral de Tarragona amb Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país.

    La Mostra de Folklore Viu, un homenatge extraordinari als seguicis populars

    Aquesta Santa Tecla alguns actes ja consolidats també agafaran un major relleu. És el cas de la Mostra de Folklore Viu, que té per objectiu convidar a Tarragona manifestacions festives d’altres pobles i ciutats del país, de l’Estat espanyol i del món.

    Normalment, aquesta cercavila sol tenir un caire temàtic molt determinat. Enguany, però, la Mostra de Folklore Viu vol esdevenir un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans —i, en especial, al tarragoní i els seus participants— amb una selecció de més d’una vintena d’elements d’algunes de les principals festes majors d’aquest àmbit cultural i lingüístic, triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d’un homòleg en la festa major tarragonina. Amb un recorregut especial, que començarà i acabarà a la plaça de la Font, la Mostra de Folklore tindrà lloc el dissabte 17 de setembre, a les 19 hores.

    Dansa i resiliència a partir de la vida de Santa Tecla

    La commemoració s’ha volgut acostar a tants llenguatges artístics com ha estat possible. Per això hi ha previst també un espectacle de dansa, que porta per títol Constància invicta, de La Im.perfecta Dansa, i que es podrà veure el 15 de setembre, al Teatre Tarragona, a les 21 hores.

    Aquesta companyia tarragonina, que ha sabut colpir i fer reflexionar el públic amb espectacles com Memòria de les oblidades, planteja, en aqueta ocasió, un punt de partida interessant: a Tarragona tothom, o gairebé tothom, coneix la Santa, d’acord, però i la dona? A través del cos i del moviment, aquest espectacle vol aprofundir en el personatge històric de Tecla i el perquè aquesta aura mítica que l’envolta.

    Dos documentals i un llibre il·lustrat ajudaran a difondre el coneixement de la Festa

    Malgrat que el projecte Santa Tecla 700 ja va centrar, durant el 2021, bona part dels seus esforços a dur a terme diverses activitats en l’àmbit divulgatiu, els interessats a endinsar-se en la història de la santa i de la celebració enguany podran fer-ho, novament, en diversos formats, amb noves propostes de qualitat.

    Així les coses, per aquestes dates, com a acte previ a les festes de Santa Tecla, sortirà a la llum el llibre Operació Tecla, escrit i il·lustrat per Joan Carles Blanch, que interpreta les raons de l’arribada del Braç de Santa Tecla com una història de poder i analitza el vincle d’aquesta santa amb la ciutat. Realitat i ficció, text i il·lustracions s’hi aiguabarregen, amb una clara voluntat didàctica, per explicar com arrela Santa Tecla a la societat tarragonina.

    En el marc de les festes de Santa Tecla també es presentaran dos documentals. El primer, de Maria Roig Alsina i S. Morris Produccions, rescata imatges d’arxiu dels darrers 40 anys de festa major amb l’objectiu de posar en valor el procés de recuperació i enfortiment de la festivitat des de la instauració dels ajuntaments democràtics, i en especial entre els anys 1979 i 2000. Es tracta de posar cara i veu als protagonistes d’aquesta represa cultural i festiva a través dels diversos testimonis que van estar implicats en aquesta etapa d’efervescència de la cultura popular. Es presentarà el dia 16 de setembre a les 21 h al Teatre Tarragona.

    El segon, una proposta de Rafael López-Monné i Julio Villar, produït per Kamaleon, es capbussa en l’apassionant món de la Tarragona medieval i aborda les causes i les implicacions de l’arribada del Braç de Santa Tecla. Es presentarà al Teatre Tarragona el dia 18 de setembre a les 19.30 h

    Del cor a la festa: un reconeixement als petits i a la continuïtat de la festa

    Aquesta Santa Tecla també es donarà a conèixer, en diferents formats, l’empenta inicial d’un projecte fotogràfic que tindrà recorregut en els pròxims anys, i que està encapçalat pel fotògraf David Oliete.

    Santa Tecla és tradició, emoció, patrimoni, ciutat, orgull, però també sentiment. Amb aquest punt de partida, Del cor a la festa, que fuig de la immediatesa dels temps actuals, durà a terme un conjunt de retrats fotogràfics a anys vista amb joves teclers de totes les entitats del Seguici. La idea és fer-ne un seguiment fotogràfic amb el pas del temps. Així les coses, es pretén reconèixer la festa com a patrimoni viu, demostrar visualment la continuïtat de molts dels qui ja hi accedeixen de menuts i enfortir el sentiment de pertinença. Perquè les arrels i el llegat són la base del futur.

    La commemoració dels 700 aniversari dels Gremis de Marejants i Pagesos

    L’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona coincideix amb la primera referència històrica del Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos a la nostra ciutat. Per aquesta raó, i per la transcendència que van tenir els gremis en la festivitat durant segles, ambdues entitats s’han afegit a la celebració.

    El Gremi de Marejants ha aprofitat l’avinentesa per tornar al Seguici amb la recuperació del Ball de Titans, que tenen previst de presentar en societat el 16 de setembre. El Ball de Titans va ser un dels balls més espectaculars, si més no des de 1577 fins a 1804.

    Al seu torn, el Gremi de Pagesos concentra les seves activitats commemoratives en els dies 21, 22 i 23 de juliol, a l’església de Sant Llorenç.

    La Professó d’enguany estarà plena de llum

    La Professó d’aquest 23 de setembre també prendrà un aire màgic, amb un camí de llum que il·luminarà el recorregut de la relíquia del braç de Santa Tecla amb la participació del públic assistent i l’organització de les agrupacions de la Setmana Santa de Tarragona.

    ‘Rapers i Vells’, versots als instituts o l’auca de Santa Tecla, entre les moltes iniciatives de la celebració

    Entre les moltes activitats programades amb motiu del projecte Santa Tecla 700, també s’hi preveu donar a conèixer Rapers i vells, el fruit del treball conjunt de Fetitxe 13 i el Ball de Dames i Vells per barrejar els versos del ball amb el ritme rap, que es presentarà el 20 d’agost, a les 13 hores, a la plaça de Dames i Vells, en el marc de les festes de Sant Magí.

    Ja durant el mes de setembre, amb la represa escolar, es tornarà a celebrar el taller de versots i parlaments als instituts, amb la col·laboració de l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua Catalana (APELLC), professors de diferents instituts de la ciutat i habituals en la confecció dels parlaments dels diferents balls parlats locals, i es distribuirà a les escoles de la ciutat i a l’estand de la festa l’Auca de Santa Tecla, promoguda per l’IMET i amb els dibuixos de l’il·lustrador Octavi Torné. A l’estand també s’hi podran trobar els Goigs en llaor del braç de Santa Tecla, patrona excelsa de Tarragona presentats el mes de maig, gràcies a la iniciativa dels Gogistes Tarragonins.

    Les festes tarragonines, com a suma de moltes complicitats

    Les festes de Santa Tecla, tal com ha recordat l’alcalde Ricomà, són un exemple de col·laboració entre l’administració pública, la societat civil i les empreses privades. Entre els patrocinadors principals de la commemoració del 700 aniversari de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona hi ha Damm, Repsol, Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, Parc Central i BASF, i Sorigué, Yzaguirre, Ikea, Carbonell Figueres i Ten Brinke com a patrocinadors. A tots aquests cal afegir Carburos Metálicos, Covestro, Agbar i BBVA com a col·laboradors principals, i Asesa, Griñó Hera Holding i Marina Port Tarraco com a col·laboradors.

    Les entrades, a la venda a partir de demà

    Les entrades per als espectacles inaugural i de cloenda del projecte Santa Tecla 700 es posaran a la venda a partir del dijous 21 de juliol i es podran adquirir per mitjà del web https://entrades.tarragona.cat/

    L’entrada per gaudir de Setembre tindrà un preu de 5 euros, i en el cas del concert a la Catedral serà de 15 euros. Per a la resta d’activitats, de caire gratuït, les invitacions estaran disponibles a partir del dia 1 de setembre al mateix enllaç https://entrades.tarragona.cat/

    Comentarios
    Multimedia Diari