Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Tarragona, el territori més monitorat

    Més enllà de les obligacions legals de reportar les emissions, les empreses de l’AEQT s’han compromès amb l’Observatori de la Qualitat de l’Aire en l’avaluació permanent en les zones urbanes

    27 marzo 2023 18:29 | Actualizado a 27 marzo 2023 18:32
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    No hi ha cap dubte que la vigilància i anàlisi de la qualitat de l’aire, necessària per preservar la salut de les persones, la qualitat de vida i el medi ambient, adquireix una rellevància més gran al Camp de Tarragona que a molts altres llocs d’Europa. A la demarcació de Tarragona s’aplega la major concentració d’indústria química del sud d’Europa, un motor econòmic amb unes característiques determinades que conviu en un territori que és la segona àrea metropolitana de Catalunya i, al mateix temps, una important zona de producció agrícola i una de les principals destinacions turístiques de la Mediterrània.

    Això és el que ja l’any 2015 va motivar que el Parlament de Catalunya instés el Govern de la Generalitat a un tractament singular de la vigilància de la qualitat de l’aire en aquesta zona i a la creació de la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona. I és també la raó que avui sigui un dels territoris industrials amb major control, monitoratge i informació de la qualitat de l’aire.

    Al control que realitza la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya s’hi suma el sistema d’anàlisi que des de fa 5 anys realitza l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, a més d’altres estudis que realitzen entitats privades, públiques, acadèmiques i socials i, també, el monitoratge que fan les pròpies empreses, que destinen recursos al control i avaluació interna de la qualitat de l’aire a través de les xarxes pròpies de mesuradors ‘online’.

    La Xarxa de la Generalitat mesura els nivells contaminants amb equips automàtics i manuals, mitjançant el pla de vigilància específic dissenyat per a les singularitats del Camp de Tarragona. Els resultats de l’anàlisi de les mostres en temps real pels equips automàtics, o analitzadors, es poden consultar en línia.

    D’acord amb la normativa vigent, les empreses associades a l’AEQT elaboren un informe mensual de compliment dels valors límits d’emissió (VLE) per a cadascun dels seus focus emissors a l’atmosfera. La normativa vigent també indica que aquesta informació ha de ser clara i s’ha de promoure per mitjans electrònics. Aquest informe mensual és públic.

    Més enllà de les obligacions legals de reportar les emissions, les empreses associades de l’AEQT s’han compromès igualment amb l’Observatori de la Qualitat de l’Aire, iniciativa liderada per Repsol, amb la realització tècnica de la Universitat Rovira i Virgili i coordinada per l’Institut Cerdà, que té per objectiu l’avaluació permanent de la qualitat de l’aire en les zones urbanes del Camp de Tarragona.

    $!Estació de mesurament de la qualitat de l’aire de la Generalitat. Foto: Pere Ferré

    L’Observatori es va posar en funcionament el 2018 i ha anat ampliant cobertura i fiabilitat amb més d’una vintena de punts d’anàlisi a 18 nuclis de poblacions del Camp de Tarragona i a 4 d’altres localitats catalanes –per poder comparar resultats –, on es prenen mostres durant 12 mesos per obtenir mitjanes anuals fidedignes sobre la concentració de compostos orgànics volàtils. Els resultats del treball de l’Observatori, que permeten prendre mostres i fer seguiment de 62 compostos diferents, es confronten amb els de la Xarxa de la Generalitat per auditar la seva eficàcia i validesa.

    L’Observatori, que ha arribat a la seva cinquena edició, va completar el 2022 una sèrie històrica de 4 anys consecutius d’avaluació de les immissions amb més de 50.000 dades acumulades. Dades que es fan públiques i que es posen a disposició de tothom.

    S’ha de destacar que l’Observatori ha esdevingut un instrument de coneixement i de socialització de les dades i una plataforma participativa per la implicació -a banda de les empreses químiques i la Universitat- de 16 entitats i institucions del territori: ajuntaments, cambres de comerç, port, representació sindical, sector turístic...

    Més i millor

    És, doncs, una realitat consolidada que en el Camp de Tarragona es produeixi un model de control múltiple mitjançant tècniques d’anàlisi diverses i practicat des de diferents organismes que comparteixen la informació i la posen a l’abast de tothom, sota el paraigua de la Generalitat com a administració titular de la competència del control de la qualitat de l’aire.

    Però, tot i l’àmplia informació de què ja es disposa, en la jornada de debat organitzada per l’Observatori aquest novembre passat a la Cambra de Comerç de Tarragona amb els directors de les principals empreses químiques es va posar de manifest que cal encara treballar en dos àmbits:

    1. En la necessitat de complementar la informació disponible de concentracions mitjanes anuals de contaminants amb sistemes d’anàlisi en continu que mostrin dades sobre puntes episòdiques en zones urbanes d’aquells compostos que poden ser tòxics.

    2. En la reclamació de millors normatives o llindars de referència que, d’acord amb criteris de salut, ajudin a interpretar les dades i a establir límits d’immissions per a aquests compostos.

    L’OQACT estudia 62 COV, dels quals se’n detecten 47 al territori. Malgrat l’interès que té estudiar-los, encara avui hi ha poca regulació que fixi límits d’immissions dels Compostos Orgànics Volàtils. Només existeix normativa per al benzè i alguna referència internacional de bones pràctiques per a l’1,3-butadiè. Aquesta normativa i referències internacionals són les que té en compte l’Observatori a l’hora de valorar les dades obtingudes. Els seus responsables i la indústria química consideren imprescindible que les administracions, utilitzant els criteris, coneixements i competències de salut, fixin més referències de límits regulats o recomanats per poder interpretar millor els resultats de concentracions mitjanes de COV.

    I també és imprescindible multiplicar els esforços de difusió i pedagogia per millorar el coneixement i la comprensió de la gestió de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona i, sobretot, per millorar la transparència i la confiança de cara a la ciutadania.

    Comentarios
    Multimedia Diari