Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Bisbal del Penedès s’omple de colors en el primer GraffTech Fest

El festival de pintura mural fusiona cultura i tecnologia de la mà d’una quinzena d’artistes nacionals i internacionals

23 septiembre 2023 13:10 | Actualizado a 23 septiembre 2023 20:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Bisbal del Penedès és durant aquest cap de setmana la seu del festival de pintura mural GraffTech Fest, una iniciativa que uneix l’art i la tecnologia per a crear experiències virtuals i de realitat augmentada. Des de les onze del matí fins a les vuit del vespre, una quinzena d’artistes pintaran 13 murals nous a les parets del poble, que es trobaran geolocalitzats a internet.

És la primera vegada que se celebra un certamen com aquest al municipi, de la mà de Suite of Art. El bisbalenc i CEO de l’empresa, Jaume Junqué, assegura que «aquest festival és el primer del món que uneix art, cultura i tecnologia. Ja hi ha murals amb realitat augmentada, però el que no existeix és un festival que creï tota una galeria interactiva en ciutats o pobles».

Des de Suite of Art ja havien realitzat tres murals a la Bisbal, un d’ells és el que hi ha a la façana de l’edifici antic de l’escola centenària Ull de Vent. També n’hi ha al dipòsit d’aigua de Can Gordei, a la plaça de l’Era de Batre i al Rebost Solidari. Junqué comenta que alguns Ajuntaments ja s’han interessat per la proposta. «Teníem ciutats interessades en el projecte, però el meu objectiu era començar al meu poble. Després el que farem serà reproduir-ho a altres llocs».

Cultura i tradició

Un dels aspectes que caracteritzen el GraffTech Fest és que se centra a representar trets característics del municipi. «A nivell cultural, cada lloc té les seves temàtiques i mirem què és el que pot encaixar», diu Junqué. A la Bisbal, les pintures il·lustren temes com la vinya i la collita, la transhumància, els safareigs o els tres tombs. De fet, els murals s’emplacen en punts concrets que estan relacionats amb la seva temàtica.

La responsable de projectes de Suite of Art, Alba Pulgarín, apunta com s’han escollit certes ubicacions. «Al carrer Santa Cristina hi ha la pujada de la Riba. És una zona emblemàtica on la gent es posa a veure els tres tombs i el grafiti portarà alguns dels motius principals com són els cavalls». Pulgarín afegeix que aquesta pot ser una bona iniciativa per «donar un altre color» a pobles petits i poder atreure turisme.

En aquest sentit, s’ha creat un mapa virtual perquè els visitants puguin fer un recorregut resseguint els murals. Des de Suite of Art expliquen que utilitzen un sistema molt senzill perquè la gent no s’hagi d’instal·lar una aplicació mòbil per gaudir de les experiències virtuals. Hi haurà cartells amb un QR a cada obra i apuntant al mural amb el telèfon, s’activarà l’experiència.

Segons explica Junqué, en aquest projecte hi ha més d’una trentena de persones implicades. Entre elles, els artistes nacionals vinguts d’arreu de l’Estat espanyol i de Catalunya. D’altra banda, l’esdeveniment també compta amb la participació d’artistes internacionals com la Nihao, que ve del Brasil, o el David Deleon, que ha vingut expressament des de Mèxic.

A més a més, Pulgarín assenyala que els artistes han estat escollits segons l’estil. «Nosaltres tenim contacte amb ells des de fa molts anys i coneixem com treballa cadascú. Com que el festival té un motiu cultural, sabem quins artistes poden encaixar més».

Mirant cap al futur

Des de l’empresa Suite of Art volen portar més enllà aquesta iniciativa i oferir-la en diversos formats. «Per a pròximes vegades, hem planejat poder fer el festival de dues maneres. La primera seria molt intensiva, com aquí a la Bisbal, on en un cap de setmana hi ha molts artistes», recalca Junqué. L’altra proposta es basaria a traslladar el festival a diversos indrets alhora. «Es podria fer el GraffTech Fest Baix Penedès, per exemple. En comptes de fer-ho tot en un cap de setmana, seria itinerant i hi hauria dies concrets durant tot un mes amb artistes a cada municipi».

Paral·lelament, el festival també organitza diverses activitats. Dissabte a les dotze del matí hi haurà el taller de realitat augmentada i virtual on s’interactuarà amb elements en tres dimensions. A la tarda els més petits podran participar en un taller de pintura mural que continuarà el diumenge a les onze del matí. Des de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre del diumenge hi haurà un altre taller de realitat augmentada i virtual.

Comentarios
Multimedia Diari