Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les Peces, efímera il·lusió de constituir-se com a municipi

Documents d’aquest barri d’Albinyana, que va ser una entitat local menor del 1924 al 1939, han estat digitalitzats per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

14 diciembre 2022 12:18 | Actualizado a 14 diciembre 2022 12:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Peces és una de les entitats de població que constitueixen el municipi d’Albinyana. Actualment, supera els 700 habitants, sent el nucli més nombrós. En èpoques no tan llunyanes, el barri havia estat declarat entitat local menor entre els anys 1927 i 1939, però la Guerra Civil Espanyola va paralitzar els anhels d’autonomia dels seus veïns.

Una entitat local menor era una forma d’administració local prevista a l’Estatut Municipal espanyol del 1924. Aquells nuclis o barris que estiguessin allunyats del municipi al qual pertanyien podien demanar ser classificats així. A més, s’especificava que el conjunt de persones del lloc tinguessin interessos col·lectius diferenciables dels del municipi. La de les Peces és l’única entitat local menor que s’ha trobat al Baix Penedès.

Els documents que revelen la informació del període havien estat conservats a la parròquia del Sagrat Cor de les Peces durant tots aquests anys. No va ser fins a l’any passat quan l’Ajuntament d’Albinyana els va cedir a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès per poder-los preservar.

Arxius a l’abast de tothom

La directora de l’Arxiu, Nativitat Castejón, explica com han tractat la documentació històrica per posar-la a l’abast de tothom: «Hem classificat la documentació, hem fet un inventari i l’hem estructurat perquè quedi clar quin és el contingut. Després ho hem posat als Arxius en Línia, el portal que té el Departament de Cultura de la Generalitat amb tots els arxius comarcals històrics».

Les Peces és la primera entitat local menor que tenen documentada a l’Arxiu. Tots els informes, dossiers i llibres ocupen cinc caixes. És un gran volum d’arxius, tenint en compte la petita dimensió del nucli. «Que siguin cinc capses és important, perquè demostren la part oficial de tota aquesta activitat», assegura Castejón.

Entre els documents destaquen un únic llibre d’actes del 1931 al 1934 i dos padrons d’habitants del 1928 i el 1930. Hi ha també diferents informes comptables i el reglament de la societat ‘Fomento de Primera Enseñanza’ del barri de les Peces de l’any 1926.

Entre tots els documents només s’ha trobat un sol llibre d’actes, que va ser de l’any 1931 al 1934

A l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès han detectat que falten dos llibres d’actes, però no descarten que a partir d’ara puguin trobar-se més arxius relacionat amb l’entitat local menor de les Peces. «No se sap mai. Qui sap si ara al donar-se a conèixer potser pot aparèixer algun document més», confia la directora de l’Arxiu.

A més, Castejón assenyala que també han afegit algunes fotografies a la digitalització accessible al portal web. «Sempre que fem un fons intentem digitalitzar alguna petita mostra perquè el públic pugui accedir. En aquest cas, publicar l’únic llibre d’actes». I afegeix: «Ho donem a conèixer perquè la gent sàpiga que això està consultable».

Una mica d’història

Les Peces va aconseguir ser una entitat local menor gràcies a la protesta dels seus veïns. «Aquest nucli feia molts anys que reivindicava certa autonomia per obtenir millores. En definitiva, estaven apartats del nucli pròpiament d’Albinyana i històricament la gent sempre ha sigut molt lluitadora», comenta la directora de l’Arxiu Comarcal.

El 13 de desembre de 1924 van inaugurar una escola de primària a les Peces, quan encara no havia estat declarada entitat local menor. I no va ser fins al 22 de desembre de 1926, que el Tribunal Provincial Contenciós Administratiu li va concedir el reconeixement. Dos mesos més tard, l’any 1927, es va oficialitzar.

Les Peces va ser una entitat local menor durant dotze anys, tot i que els seus habitants aspiraven a constituir-se com un municipi independent d’Albinyana. L’any 1933 ho van sol·licitar, però la Generalitat els ho va denegar. L’únic que van poder aconseguir va ser que els atorguessin el concepte de submunicipi dos anys més tard.

Amb la derrota de la República després de la Guerra Civil, les Peces va acabar perdent la condició d’entitat local menor i va tornar a ser un barri més d’Albinyana. La documentació trobada ara és un punt de partida per poder estudiar i analitzar a fons el desenvolupament d’aquesta entitat local menor del Baix Penedès.

Comentarios
Multimedia Diari