L’Espai Jove de Valls tindrà des d’un rocòdrom fins a espais diàfans i polivalents

Amb un pressupost de 242.260 euros, les obres començaran el maig per estar acabades a principis del proper any

10 marzo 2022 18:53 | Actualizado a 10 marzo 2022 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A principis del proper any, els joves de Valls tindran al seu abast un espai multifuncional en el cor del Centre Històric de la ciutat. Tindrà espais diàfans i polivalents, a més a més d’un rocòdrom a l’exterior. L’indret servirà de punt de trobada però també d’activitats, segons s'ha donat a conèixer avui durant la presentació del projecte. Les obres, amb un pressupost de 242.260 euros, començaran el proper mes de maig. 

Aquest espai diferenciat permetrà ampliar els serveis municipals de joventut que, actualment, han de compartir dependències amb la Biblioteca Carles Cardó, el Centre Cívic de Valls i les oficines de Cultura. Així, el futur Espai Jove al bell mig del Centre Històric s’ha de convertir en motor d’activitat juvenil.

L’equipament s’instal·larà en els baixos d’un edifici situat entre el carrer de Sant Antoni i la plaça de les Escudelles. El projecte d’adequació preveu la reforma dels espais per adaptar-los a les necessitats i serveis d’un punt d’informació juvenil, però a la vegada contempla una transformació integral per convertir-lo en un equipament dinàmic i polivalent, cèntric, de fàcil accés i connectat amb el seu entorn perquè sigui també un equipament que contribueixi a millorar urbanísticament aquesta zona del nucli antic de Valls.

L’arc gòtic

Així, l’entrada principal a l’Espai Jove serà des de l’aparcament de Ca la Mateueta, en concret a tocar de l’arc gòtic, en una actuació que permetrà destacar i posar en valor aquest element patrimonial recuperat l’any 2017. D’aquesta manera, entre aquest arc medieval i l’edifici es generarà, com a nou accés a l’equipament, un nou pati obert que ha de ser punt de trobada i d’activitats a l’aire lliure per als joves, en un espai que inclou com atractiu principal un rocòdrom en una zona de la paret mitgera de l’immoble.

La connexió del futur Espai Jove amb l’exterior i la via pública va més enllà de la zona de Ca la Mateueta, ja que també s’ha previst obrir-lo a la plaça de les Escudelles. Així, els accessos al local des de la plaça es podran obrir en la seva totalitat per permetre amb facilitat el muntatge d’escenaris o altres materials necessaris per a la celebració d’actes. D’aquesta manera, l’equipament permetrà que des de l’Espai Jove es puguin organitzar també esdeveniments i activitats juvenils amb el públic a l’aire lliure a la mateixa plaça de les Escudelles. 

Ja a l’interior, el projecte també contempla que els espais diàfans com les aules o sales on se celebraran les activitats principals i amb més capacitat de públic, s’ubiquin a les zones més properes al carrer per tal de connectar millor l’equipament amb el seu entorn. Per això, una sala se situaria tocant al carrer de Sant Antoni i l’altra aula, més gran i amb capacitat de dividir-se en dos en funció del nombre d’assistents, a la zona que dona a la plaça de les Escudelles.

L’alcaldessa, Dolors Farré, destacava que aquest espai suposarà una «millora i potenciació» en els serveis per als joves i les entitats juvenils. Sònia Roca, regidora d’Urbanisme, recordava que l’equipament «reforça i endreça l’aparcament de la Mateueta i posa en valor l’arc gòtic». També esmentava que «es fa un esforç important en el tema de la sostenibilitat, de la racionalitat de material de construcció i facilitat de manteniment».

La responsable de la regidoria de Joventut, Laia Castells, esmentava que, aprofitant que ara s’està fent el Pla Local de Joventut, en els processos participatius –des de les enquestes fins els grups de treball– es definirà el pla d’usos que ha de tenir aquest equipament: «Volem que siguin els mateixos joves qui determinin perquè volen aquest espai, quin ús en volen fer i quines són les seves necessitar, per donar així resposta a les mateixes». També anunciava que tindrà un Punt d’Informació Juvenil (PIJ) on s’oferirà assessorament als joves en diverses matèries: estudis, ocupació, assistència en salut mental i sexual, etc.

Núria Ramon, directora general de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat, destacava l’ampli ventall d’activitats que oferirà l’espai, «que servirà per donar resposta a les demandes i necessitats dels joves de Valls i per impulsar polítiques públiques vinculades a l’emancipació juvenil».

Comentarios
Multimedia Diari