<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recopilant la història de Valls i les seves festes

La Unió d’Anelles de la Flama (UAF) recull arxius i documents de diverses persones per a l’arxiu de l’entitat, i els vol posar a disposició de la gent

04 agosto 2023 11:22 | Actualizado a 04 agosto 2023 12:22
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

La Unió d’Anelles de la Flama, entitat que agrupa bona part dels elements del seguici festiu de Valls, ha engegat una campanya per recuperar història i arxiu. De fet, tot plegat, comença ara fa un any, quan l’entitat celebrava el seu 50è aniversari.

Gerard Picó, el responsable de l’arxiu, comenta que es van adonar que «havíem passat moltes coses i l’arxiu el teníem una mica a tot arreu, ja que ens faltava fer recull, i classificar». Assegura que van veure que aquesta part l’havien tingut més «oblidada», i per això van començar a posar-hi remei. Ja fa un temps que fan una crida perquè totes les persones que a casa tingui qualsevol cosa que els hi vulguin fer arribar, ho facin.

La intenció és que els hi comuniquin, i els hi donin, i en cas de no voler-ho donar, es faciliti per poder fer una còpia. Estan recopilant de tot, des de fotografies, fins a documents, a altres elements que es puguin considerar interessant.

Fan una crida perquè totes les persones que a casa tingui qualsevol cosa que els hi vulguin fer arribar, ho facin.

«Un dels nostres objectius és divulgar la cultura popular», apunta Picó, que a més explica que cada any fan un cicle que porta per nom ‘Valls Folklòrica’ on tracten diferents temes relacionats amb això. Consideren que a Valls aquesta cultura «havia quedat en segon pla», un fet que creuen que es deu perquè «tenim dues de les millors colles castelleres del món casteller», i segons apunten això fa que «com és normal la resta d’expressions quedin més dissimulades». Per aquest motiu, van engegar el cicle, i ara se li ha sumat la recol·lecta de documentació que estan fent.

Un dels objectius de tot això, és recopilar per poder crear publicacions, però també estudiar i conèixer més la història de l’entitat. Per això a hores d’ara compte amb cartells, programes, fotografies... Identifiquen l’any, les persones que surten, i també es fixen amb els vestits que porten. Reconeixen que «des de l’entitat s’han mobilitzat molt, i ens estan portant moltes fotografies i arxius».

Un dels nostres objectius és divulgar la cultura popular

100 anys de sardanes

Arran de tot això, un grup de persones de l’entitat han començat a recopilar tota la història de la sardana a Valls des de fa 100 anys. Han trobat bastant material relacionat amb tot això, i entre tots l’estan estudiant, gestionant, i ordenant. El responsable d’aquesta part, apunta que «fins i tot ens han donat un llibre de com ballar sardanes que és de 1921».

No descarten més endavant poder fer un llibre relacionat amb tot el fet, o altres accions per divulgar la sardana a Valls. Es mostren molt satisfets de la feina que estan tirant endavant, i de la recuperació que realitzen.

«És una part molt important de la història i de la comarca», diu Gerard, que també afegeix que «les festes son una part molt important de la vida de la gent».

Comentarios
Multimedia Diari