Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recuperen una font de 1912, a Nulles, a partir d’una foto antiga

Durant dos mesos han treballat en la reconstrucció de l’element i han hagut de buscar els materials en diferents llocs del territori

27 diciembre 2023 12:54 | Actualizado a 27 diciembre 2023 17:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El mes de desembre ha servit perquè Nulles pogués inaugurar la seva antiga font situada al Portal. Es tracta, d’una reconstrucció que s’ha fet en diferents moments, i que ara ha acabat.

La font era un símbol emblemàtic del municipi, i un lloc on moltes persones, antigament, s’acostaven moltes persones, i animals. Una simbologia del passat que han volgut recuperar. L’alcalde de Nulles, Jordi Sánchez, explica que «és un element simbòlic, abans tothom anava a buscar aigua en aquesta font».

Així doncs, els animals hi bevien, i moltes persones s’hi abastien, i de fet, el batlle reconeix que hi havia gent gran que «encara la recordaven».

L’element el van enderrocar als anys 70, no han trobat, ni han pogut esbrinar, ben bé perquè es va prendre aquesta decisió. No saben molt bé què va passar, però de cop va deixar d’existir.

Els motlles per poder-la fer només es trobaven a Girona i es van haver d’anar a buscar

A poc a poc, amb el temps, Sánchez, va poder veure en un recull de fotos de l’exalcalde de Nulles, Xavier Domingo, la font. Reconeix que li va fer «gràcia», i a partir d’aquí van pensar que seria una bona idea poder-la recuperar. Una tasca que no ha sigut del tot fàcil, però que ha tingut una gran acceptació. De fet, l’alcalde, explica que «tothom tenia un bon record de la font».

Inicialment, van treballar amb l’objectiu de poder-la inaugurar a l’octubre, quan celebren la festa dels avis. La intenció era que aquelles persones que encara la recorden la poguessin veure, i sabessin com havia quedat, donant el seu protagonisme.

Però van veure que no arribaven a temps, i van endarrerir la inauguració a principis de desembre, concretament al dia 9 de desembre. Així doncs, la tindran a punt durant la celebració dels Tres Tombs, una de les festes molt estimades del municipi. El batlle es mostra molt satisfet amb la inauguració, i amb la resposta de la gent, ja que van aconseguir aplegar-hi unes 100 persones, i a més van aprofitar per fer l’acte de benedicció de Sant Antoni.

Una reconstrucció amb cura

Poder refer tota la font no ha estat una tasca fàcil. De fet, els encarregats de tirar-ho endavant, han sigut persones de la brigada. Sánchez explicava que és peculiar, ja que fa tres metres d’alçada, a més encara no hi havia electricitat quan funcionava, i per tant aixecava l’aigua a partir d’una nòria, que també han volgut reconstruir. Fent-la rodar, antigament, pujava l’aigua, i era la fórmula perquè sortís i poder-la aprofitar.

«Ens ha fet anar de corcoll», deia el batlle, i afegia que l’element té diferents coses «particulars». Per aquest motiu els motlles, per exemple, només es trobaven a Girona, i va ser d’allí d’on els van haver de treure, van haver d’anar a buscar els materials, i tot s’ha fet a mà. Amb tot han trigat dos mesos a poder-ho tenir enllestit.

Amb tot, la intenció ha estat dignificar aquest element característic, que data del 1912, i que té història dins el municipi. Totes les actuacions s’han tirat endavant basant-se en la imatge que es va recuperar de la font, i que ha servit per poder-la reproduir.

Comentarios
Multimedia Diari