Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un problema burocràtic retarda la renovació del sistema d’aigua potable a Solivella

L’any 2021 van començar a canviar les canonades del municipi perquè estaven fetes amb un material que ha quedat obsolet

| Actualizado a 25 diciembre 2022 11:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 2021 Solivella va iniciar un procés de renovació de la xarxa de subministrament d’aigua potable a tot el poble. El problema és que el sistema està antiquat. Les canonades són d’un material que fa una dècada que ha quedat obsolet: el fibrociment. El canvi s’ha anat fent per fases, segons les subvencions que rebien des de diferents entitats, especialment la Diputació de Tarragona. Ara volien optar a una línia dels fons Next Generation de substitució d’aigua en baixa dels municipis, per acabar amb el projecte. Però una dificultat burocràtica ha fet que no se’ls hagi acceptat la sol·licitud.

Tot el canvi el va redactar la Diputació de Tarragona, estava pressupostat en uns 423.902,89 euros, i s’havia fet una divisió de 12 carrers. La primera fase s’ha realitzat durant el 2022, quan es van licitar sis carrers per 182.259,10 euros. En total, s’ha canviat un quilòmetre de canonades, permetent una reducció de fuites del 17%. L’empresa guanyadora del concurs va fer l’obra per 121.968 euros que es van finançar pel PUSOC i a través del consistori. Amb la inflació el preu de la iniciativa ha augmentat, ja no és com s’havia pressupostat inicialment. Pel 2023 es volia acabar amb tota l’obra. Per això, havien demanat una ajuda europea de 375.0008,84 euros. L’alcalde de Solivella, Jaume Bergadà, deia que «demanar diners als fons Next Generation sempre és difícil, perquè és molta feina de papers».

Bergadà explicava que per presentar el projecte no podien superar els cinc megues en la documentació que enviaven. Per aquest motiu, van decidir escanejar alguns documents. Un d’ells portava la signatura del batlle, i els van dir que els denegaven l’ajuda perquè el document no era l’original. Van fer un recurs, i els van comentar que ho havien de tornar a presentar. Ho fan i els hi tornen a denegar perquè els asseguren que ho han presentat fora de termini. L’alcalde es mostrava molt enfadat i indicava que «s’ha fet l’escola nova i la sala de vetlles. Tot a base de subvencions perquè no tenim diners. Si els teus mateixos, que t’han d’ajudar, et posen pedres a les sabates...» Per intentar solucionar aquesta problemàtica ha demanat una cita amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, però de moment no ha tingut resposta.

El batlle afirmava que el projecte de les canonades és «fonamental» per Solivella, i les persones que viuen allí. «No es tracta només de les fuites, sinó també de la qualitat de l’aigua», deia l’alcalde. És cert que pel 2023 rebran 88.905,33 euros del PAM per seguir amb el canvi, però sense el Next Generation «s’eternitzarà la modernització» comentava Berguedà.

A més de la substitució de les canonades fa temps que també treballen per instal·lar plaques solars al sostre del pavelló municipal. Volen que els equipaments que depenen de l’ajuntament funcionin amb energia eòlica, i ajudar a fer la transició energètica que ja han tirat endavant altres municipis. El cost que té tot això és d’uns 78.000 euros.

Comentarios
Multimedia Diari