Forès ultima les obres d’accés al Mirador, una àmplia atalaia de la Conca

Els treballs consisteixen en la construcció d’unes escales des del carrer Raval. També s’hi podrà arribar des d’un camí de pujada

13 septiembre 2021 19:00 | Actualizado a 14 septiembre 2021 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El principal atractiu de Forès rau en el seu privilegiat enclavament, a 866 metres sobre el nivell del mar. I l’esplèndida miranda que li ha valgut el distintiu de Mirador de la Conca, puix que des de la seva àmplia atalaia s’albira tota la Conca de Barberà i fins i tot més enllà. Tant l’anterior govern municipal, encapçalat per l’alcalde Josep Maria Llorach i Corbella, com l’actual executiu, presidit per Julià Josep Plaza i Briansó, malden per posar en valor aquest espai força visitat.

Ara s’està treballant en la millora de la vialitat entorn del Mirador. Les obres consisteixen en la construcció d’un conjunt d’escales que comuniquin el carrer Raval amb el carrer Major i el Mirador de la Conca. A mitjana alçada se situarà un espai-plaça, antigament ocupat per Ca l’Hostaler, que crearà un indret apte per la trobada i repòs de tots els veïns i visitants. Per accedir-hi, per una banda es troba força avançada la construcció de les escales amb esglaons de totxo i recobert el mur amb pedra del país, treballada a mà, de manera artesanal, per tal de buscar l’harmonia amb la resta d’edificis de tot l’entorn. Per altra part, també es podrà ascendir a través d’un camí de pujada que quedarà delimitat per un acordonat sostingut per pals de fusta, i el terra de sauló, esglaonat amb travesses també de fusta.

Escala de ferro

A partir d’aquesta futura placeta es procedirà a la col·locació d’una escala de ferro que permetrà enfilar-se fins al Mirador, salvant els dos nivells que marquen sengles arcades gòtiques, pertanyents a l’abans esmentat Ca l’Hostaler Antic de Forès. L’alcalde comenta que «sembla que havia estat un forn». Amb tot, durant les obres es va descobrir un cup per a la vinificació del most i la zona per a la Piada de la verema «que ha estat desmuntat i catalogat com anem fent amb tots els elements històricament rellevants que han anat sorgit durant les obres», subratlla Plaza.

Aquesta obra, que podria quedar enllestida a finals d’octubre, ha significat una inversió de 225.020 euros, dels quals 175.000 euros són aportats pel PUOSC, mentre que els 50.020 euros restants van a càrrec dels recursos municipals.

L’espai equipament

Julià Josep Plaza fa una mirada enrere i recorda quan el 2015 es van endegar les obres de reconstrucció del primer tram del mur del Mirador «que fins llavors era un marge mig enderrocat i que ara s’ha recuperat completament, forrat també amb pedra d’aquí, i fet el paviment». També s’ha dotat de mobiliari urbà i enjardinada l’esplanada del Mirador, a fi efecte de defugir de la imatge de plaça dura. Ara s’està pendent de completar l’ornamentació de l’espai amb la font que brollarà del mateix mur on, segons l’alcalde, hi anirà penjat un cartell de ferro amb la llegenda ‘Mirador de la Conca. Forès’, acompanyat d’alguns elements decoratius “consistents en certs estris propis de la pagesia de casa nostra».

Les obres del Mirador, en conjunt, tenen un cost de 121.706 euros

Comentarios
Multimedia Diari