Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El GEPEC denuncia a la Fiscalia els vessaments d’aigua de les obres de la nova comissaria de Mossos a Torredembarra

Les zones afectades es troben dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell

24 enero 2023 12:51 | Actualizado a 24 enero 2023 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant el passat mes d’octubre, es va detectar un augment anòmal del nivell piezomètric dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, sobretot als sectors de l’estany del Sol, estany de Clarà i el Gaianet. S’hi observava una concentració d’aigua molt més abundant del normal, tot i ser zones que no s’inunden ni tan sols amb la presència de pluges abundants.

En aquest context, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) es va presentar una denúncia per escrit als Agents Rurals informant de la situació. L’entitat ecologista explica que durant el mes de desembre van rebre una denúncia d’una ciutadana que alertava que les obres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra estaven extraient aigua de l’aqüífer protegit i abocant-la als pluvials; dita aigua anava a parar a l’Espai d’Interès Natural.

El GEPEC-EdC va comunicar aquests fets per via telefònica als Agents Rurals que, en personar-se al lloc dels fets, comuniquen que hi ha una enorme quantitat d’aigua infiltrant-se a l’Espai d’Interès Natural. Segons els responsables de les obres, el volum d’aigua diari que s’infiltra és d’uns 4.000 metres cúbics.

L’endemà a la inspecció dels Agents Rurals, els responsables de l’obra instal·len una canonada per tal que l’aigua s’enviï directament al mar. Segons l’entitat ecologista, no consta cap mena d’avaluació ni estudi que tingués en compte els possibles impactes ambientals ni de l’extracció d’aigua ni del seu abocament a mar.

Cal tenir en compte que el juny de 2022 la Generalitat de Catalunya va informar desfavorablement una prova pilot del GEPEC-EdC que demanava abocar puntualment 1.000 metres cúbics d’aigua marina a les llacunes per tal de recuperar la salinitat original, una acció que estava fonamentada en nombrosos estudis i informes, incloent-ne de l’antic Ministeri de Medi Ambient. La Generalitat al·legava que calia realitzar una Avaluació d’Impacte Ambiental prèvia, un requisit que no ha imposat en aquest cas malgrat que l’afectació és de 4.000 metres cúbics d’aigua dolça, un tipus d’aigua que afecta negativament les llacunes, que han perdut més d’un 80% de superfície els darrers 15 anys.

El GEPEC-EdC recorda que la tramitació, aprovació i execució d’aquest sector urbanístic està sent investigat per la Comissió Europea des de l’any 2020, precisament per la manca d’Avaluació Ambiental malgrat la seva afectació a la Xarxa Natura 2000. Per aquest motiu, a banda de la denúncia ja presentada a Fiscalia, el GEPEC-EdC també informarà la Comissió Europea i al Síndic de Greuges.

Comentarios
Multimedia Diari