Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Litterarum: veure, sentir i viure la literatura de proximitat a Móra d’Ebre

    Les presentacions de llibres d’autores i autors ebrencs i els espectacles literaris són els protagonistes de la Fira d’Espectacles Literaris i Fira del Llibre Ebrenc, que avui afronta l’última jornada

    04 junio 2023 09:13 | Actualizado a 04 junio 2023 09:18
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    «Ciceró ja deia que si tens un jardí i una biblioteca, tens tot el que necessites». És aquest esperit el que, des de fa anys, motiva a la Franca, de La Figuera, a visitar Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris i Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre. Així, mentre ahir feia un tomb comentava que «llegir m’agrada molt, i sobretot novel·les policíaques, perquè pensant en qui és l’assassí no tinc el cap ple de cabòries». Per aquesta veïna del Priorat, «llegint em passen tots els mals. És com si em prengués una pastilla tranquil·litzant».

    De fet, la Fira del Llibre Ebrenc és un aparador literari de proximitat. Així, compartint el seu talent hi havia l’autora gandesana Àngela Aubanell Rams: «Estar a la fira és un honor i una oportunitat; que el teu territori et valori s’agraeix molt». La protagonista dels seus relats és la Martina, una nena de 10 anys amb molta curiositat. «La primera idea la vaig tenir quan encara estudiava Batxillerat. Aleshores, pensava amb una noia que viu aventures i tenia al cap l’anime i el manga. A poc a poc, la idea va anar creixent i la història es va fer gran. Per això, la Martina és com la meva filla petita i em fa molta il·lusió que hagi vist la llum», assegurava l’autora.

    Per la seva banda, la propietària de la llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil El núvol de Móra la Nova, Sònia Moreno, valorava la importància de començar a llegir des de ben petits. «Primer, els nens i nenes poden iniciar-se fullejant llibres d’autors i il·lustradors ebrencs, i després continuar amb àlbums il·lustrats i contes; l’important és que no deixem de llegir». És per això que per a la Sònia Moreno participar en la Fira del Llibre Ebrenc «em permet aportar el meu granet de sorra per donar a conèixer la nostra literatura».

    De fet, l’espai de presentacions de llibres és una ocasió única per sentir de viva veu les vicissituds a l’hora d’escriure. «La novel·la no va nàixer amb una intenció didàctica o pedagògica. Va nàixer d’una preocupació pròpia, d’un somni que vaig tenir; i això em va fer pensar amb el futur climàtic i la gestió de l’aigua», va explicar Mercè Falcó, autora de La muntanya líquida (Mai més editorial). Així mateix, reconeixia que «el que pot fer la literatura, a través de la ficció, és fer-nos reflexionar molt més i donar-li importància, per exemple, al fet d’obrir l’aixeta i que ragi l’aigua».

    Per la seva banda, Cinta Arasa va presentar Una abraçada amb olor de xocolata (Jollibre). «Vivim en una espècie de dictadura de les pantalles i, tot i que no em tornaré una ludista al segle XXI perquè han aportat molt a la humanitat, les pantalles ens fan perdre una sèrie de percepcions vitals», explicà l’autora, per a qui «la millor manera de llegir Una abraçada amb olor de xocolata és una lectura acompanyada entre pares i fills, i que, a la vegada, els més menuts puguin actuar com a despertadors de consciències».

    És per això que el públic infantil i juvenil és una de les pedres angulars de Litterarum. De fet, l’entranyable On és en Rovelló? Qui és? de Albert Estengre, amb textos de Josep Vallverdú va ser un dels protagonistes de la primera jornada, el divendres, de la Fira d’Espectacles Literaris. «L’espectacle, que va tenir una molt bona acollida, va apropar el text de Josep Vallverdú a les noves generacions», reconeixia la directora de Litterarum, Gemma Sastre. Al mateix temps, realçava «la capacitat de L’increïble assassinat d’Ausiàs March per la seva forma d’apropar, a través d’una obra teatral actual, la poesia medieval d’Ausiàs March».

    Així mateix, en concordança al present, Re-Romanç va presentar ahir l’espectacle Re-Romanç. De les cançons recollides per Pedrell a la contemporaneïtat interdisciplinària, recordant les paraules del músic tortosí: «La música popular i precisament la cançó va ser, és i serà essencialment popular perquè és el reflex del poble del qual ha sortit. La naturalesa és un llibre tancat per al compositor? No. L’individu crea, el poble rep i transforma, i dona el que ha transformat. I feliç l’artista retorna en obra d’art el que el poble ha rebut». Per tot això, Litterarum és una oportunitat única per veure, sentir i viure la literatura de proximitat.

    Comentarios
    Multimedia Diari