Foment rebaixa les expectatives del Govern d'actuar d'urgència a la N-340

El principal acord és la creació d´un comissió de treball tot i que Foment admet que els camions s'han de desplaçar a l'autopista

19 mayo 2017 21:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

No hi haurà una solució immediata i urgent a l’altíssima sinistralitat del tram ebrenc de la N-340. Ho reclamava el manifest conjunt dels ajuntaments afectats, el Govern de la Generalitat i els centenars de manifestants que van tallar la via el dissabte passat. Però no serà ni aquesta setmana, ni la següent i tampoc hi ha data límit.

La cimera entre dos consellers de la Generalitat i la ministra de Foment, Ana Pastor, es va tancar sense un acord concret, més enllà de l’anunci de la creació d’un grup de treball entre les dues administracions per estudiar solucions i la presa de consciència del Ministeri de Foment de la gravetat de la situació.

La Generalitat anava a la reunió amb un objectiu clar, aconseguir el desviament obligatori i bonificat (50 % del cost) dels camions de la N-340 a l’AP-7 en el seu tram per les Terres de l’Ebre, apel·lant a l’exemple posat en pràctica a la N-II a les comarques gironines.

El territori ebrenc ho considera una proposta de mínims ja que reclama, fa anys, la gratuïtat total dels peatges de l’AP-7 per a tot tipus de vehicles mentre no s’executin i finalitzin les obres de l’autovia A-7, una petició inclosa en el manifest conjunt dels alcaldes.

Però no es va avançar en la gratuïtat dels peatges ni s’aprovà la proposta de mínims. Això sí, en representació de Pastor, el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va admetre que hi ha un volum de vehicles pesants molt elevat a la N-340 «i cal desviar-los a l’autopista, per la qual cosa estudiarem les millors opcions per fer-ho amb consens». L’alt càrrec, però, hauria evitat precisar la formula per dur-ho a terme –podrien ser les bonificacions– però apuntà que es convocarien «les associacions i els representants del sector» per assolir el consens.

‘Pedaços’

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, assegurà que el grup de treball servirà per trobar «solucions concretes d’immediat» a l’alta sinistralitat. «Cal que els camions vagin per l’autopista i per fer-ho calen bonificacions importants», insistí.

Jané va indicar que cal prendre mesures en diversos fronts, i va afegir que cal tractar en primer lloc com està la infraestructura, en segon com es pot millorar la senyalització, i el tercer lloc «com es poden aplicar bonificacions» perquè el tràfic de camions que es dóna a la N-340 es pugui desviar cap a l’autopista.

Tot i això, va admetre que qualsevol mesura que es prengui sobre qualsevol d’aquests tres aspectes només serà un pedaç i una solució temporal perquè la solució definitiva passa per «acabar el que ja està en els projectes de pressupost però no acaba de realitzar-se en els terminis previstos», el tram ebrenc de l’A-7.

Demà, dimecres, els alcaldes de les Terres de l’Ebre estan convocats a la Delegació del Govern per estudiar els resultats de la reunió i anunciar noves mesures.

Comentarios
Multimedia Diari