El Suprem anul·la el contracte per subministrar material d'hemodiàlisi a l'Hospital de Jesús, a Tortosa

La societat municipal GESAT haurà de repetir la licitació 

08 abril 2021 11:37 | Actualizado a 08 abril 2021 11:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Suprem ha anul·lat definitivament el contracte per subministrar material d’hemodiàlisi a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, a Tortosa, que es va licitar conjuntament amb la construcció d’aquesta unitat vulnerant la llei. Una de les empreses que volia concórrer a la licitació, Baxter, va portar el cas fins el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que li va donar la raó fa dos anys. Argumentava que la societat municipal GESAT (Gestió Sanitària i Assistencial de Tortosa), titular del centre sociosanitari, havia unit il·legalment en el mateix plec de condicions per a l’obra i el subministrament de fungibles durant nou anys. El contracte va adjudicat el 2016 a Fresenius per 10,79 milions d’euros més IVA -7,19 dels quals pel material fungible i els 3,6 restants, per l’obra i equipaments-.
La demandant adduïa que la majoria d’empreses dedicades a proveir material fungible d’hemodiàlisi difícilment es podrien fer càrrec de l’execució de l’obra, amb els requeriments propis exigits a empreses constructores, tal i com requeria el plec de condicions. 
En aquest sentit, les diferents sentències coincideixen que no queda justificada la necessitat d’unificar en un únic contracte les dues prestacions sense relació, descartant també l’argument que podria suposar un estalvi econòmic.
Amb la confirmació de l’anul·lació del plec de clàusules, el Suprem obliga ara a GESAT, depenent de  l’Ajuntament de Tortosa, a reiniciar el procés de licitació del contracte de subministrament. L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha recordat que en la contractació va intervenir la societat GINSA -del grup Sagessa-, que fins 2018 gestionava el centre, seguint models utilitzats en altres equipaments. En termes econòmics, Roigé ha adduït que no tindrà efectes més enllà de separar el pagament de les obres i la provisió de fungibles al llarg del temps. 
En canvi, segons el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura, la contractació anul·lada suposarà al consistori haver d’assumir, com a mínim, el pagament de 2,2 milions d’euros per regularitzar la situació.

Comentarios
Multimedia Diari