La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha iniciat una nova campanya de vigilància i control del caragol poma al tram del riu Ebre comprès entre Tortosa i Miravet. La CHE dona per erradicada l’espècie al tram entre Miravet i Ginestar i controlada en el tram fins Tortosa.
A la Ribera d’Ebre, al tram entre Miravet i Ginestar, on es va detectar el primer focus riu amunt el 2017, la plaga es dona oficialment per erradicada després de quatre anys seguits sense trobar cap exemplar ni posta a la zona, com exigeix la Unió Europea.
Segons ha explicat el responsable d’Estudis Mediambientals de la CHE, Alfonso Calvo, el Govern publicarà aviat al DOGC (Diari Oficial) l’ordre amb què es dona per erradicada la plaga del caragol poma en aquest punt.
Aigües avall, fins Tortosa, la plaga no està erradicada perquè es continuen localitzant exemplars, però sí controlada. Entre el 2018 i el 2021 hi ha un descens paulatí de l’espècie. A més el 2021 es va crear una barrera o tap a Tortosa, aconseguint evitar que l’animal tornés a colonitzar riu amunt d’aquesta localitat. En el tram de Tortosa, en els darrers anys s’han localitzat focus aïllats, possiblement emprats com a esquer.
En total des del 2017 el Ministeri per a la Transició Ecològica ha invertit 2 milions d’euros en la lluita contra el caragol poma. Concretament entre els anys 2021 i 2023 s’han destinat més de 581.000 euros.
En la campanya de control de l’any passat es van recollir 1.300 exemplars adults i 4.000 postes. Enguany també s’ha realitzat una zona de barrera a Campredó. Per frenar-lo al riu, com s’alimenten de plantes, es fan contrafocs amb trams sense vegetació de ribera per evitar que s’hi pugui desplaçar.
Calvo ha valorat que hi ha esperances en donar per erradicada definitament la plaga en el futur i que «la situació és favorable, gràcies a la feina entre les tres administracions».
Així, des d’ara tècnics de Tragsa i Paleoymas fan mostrejos setmanals en tot el tram del riu, a peu per les ribes i amb piragua pel centre del riu, i els fan de dia i sobretot de nit, amb llanternes, perquè és quan més mobilitat i voracitat tenen els caragols.
«El caragol poma destrueix i altera els hàbitats i fa inviable algunes espècies de ribera. És un gran devorador i té una gran capacitat de procreació», ha detallat el responsable, qui alhora ha fet un recordatori a la ciutadania que no es poden manipular exemplars de caragol poma i, en cas de trobar-ne algun, s’ha d’avisar els Agents Rurals o una autoritat competent.