La pedregada i forta pluja de dissabte passat a la tarda ha causat greus danys a la collita de l’arròs del delta de l’Ebre, que encara les seues setmanes finals abans de la sega del setembre.
A banda de l’arròs, també hi ha danys per la pedregada a les oliveres i als garrofers de la zona de la Sénia, on les pedres que van caure van ser de grans dimensions i van provocar danys a més de 200 vehicles i a teulades d’edificis i granges.
El sindicat Unió de Pagesos, en una primera valoració de pèrdues de la collita d’arròs al Poble Nou del Delta (Amposta), estima que superaran el 50%, havent-hi parcel·les on la pèrdua de la varietat bomba és total.
Justament s’acabava d’iniciar la collita d’aquesta varietat, la bomba, que ha estat la més afectada. També s’ha vist afectat en menor mesura part de la collita al municipi veí de la Ràpita. En total s’han vist afectades en major o menor mesura unes 800 hectàrees dels municipis d’Amposta i la Ràpita.
També la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que en unes 200 d’aquestes hectàrees les pèrdues serien pròximes al 100% de la producció.
Es dóna la circumstància que la principal zona afectada per les pedregades era també la més afectada per la sequera i restriccions d’aigua d’aquest estiu. Aquesta restricció en el reg ha fet augmentar la salinitat del terreny i per tant la collita d’arròs també ha patit una pèrdua important degut a aquesta salinització.
Com explica al Diari el responsable nacional del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons, la tempesta va afectar especialment la zona de Poble Nou del Delta i sobretot la varietat bomba. «Just s’havia començat a segar perquè ja estava madur, i amb els cops de pedra i forta pluja ha anat a terra. En altres varietats més tardanes la pluja no ha fet tant de mal. El bomba s’havia avançat una mica a conseqüència de la salinització dels camps. La planta ha sofert un estrès i s’ha avançat».
Per a Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el més important ara és que Agroseguro realitze les peritacions amb urgència, ja que la varietat bomba s’havia començat a collir i cal acabar-la amb celeritat per evitar pèrdues majors. Consideren que cal també que Agroseguro pague els danys a preu de mercat.
Unió de Pagesos reclama habilitar mesures compensatòries a la pagesia afectada, com són la reducció de mòduls i la condonació de les quotes a la seguretat social entre d’altres. És el tercer any consecutiu que aquesta zona rep les conseqüències de les pedregades. «Realment és una zona maleïda», valora Pons.
El vent que fa actualment, a més, podrà causar més danys a l’arròs. «El bomba que ja està madur caurà a terra si continua fent aquest vent. I a la resta de varietats, el vent accelerarà el procés de maduració de la planta, i hi haurà menys producció, lògicament», detalla el responsable.
Ara se segarà l’arròs bomba, mentre que la resta de varietats començaran segurament d’aquí uns 15 dies.
Pons explica que és aviat per parlar de xifres, però que enguany segur que hi haurà un descens en la collita de l’arròs per la restricció general de l’aigua. «A conseqüència de la manca d’aigua i de no poder fer córrer l’aigua als camps hi ha llocs amb un 20 o 30% de la parcel·la amb l’aigua estancada. I amb la calor que ha fet l’arròs s’ha ressentit. Hi haurà un descens clar».
Sal·linització dels camps
En el sector enguany hi ha preocupació per la incidència de la salinitat en el cultiu de l’arròs, especialment a l’hemidelta dret, fruit de les restriccions en l’aigua de reg en la present campanya. Aquests danys, que podrien afectar unes 500 hectàrees, impliquen la mort de la planta i la conseqüent pèrdua de producció. Tot i que encara és aviat per fer cap pronòstic, el responsable de l’arròs d’Unió de Pagesos Albert Pons explica que l’aigua enguany no ha pogut fer el seu cicle natural: «el circuit s’ha trencat per la falta d’aigua, i el pagès l’ha guardat, però aquesta aigua s’ha calentat i s‘ha fet forta, i n’ha pujat la salinititat. No és igual a tot el Delta, però sí a molts punts».