La Morra, una tradició única a la Ràpita

La història el situa com el joc per excel·lència dels pescadors, amb una gran importància en molt punts del Mediterrani

18 marzo 2018 15:51 | Actualizado a 18 marzo 2018 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una de les tradicions més arrelades al territori de Sant Carles de la Ràpita, un joc que els uneix i els diferencia de la resta de municipis ebrencs. La Morra és el joc per excel·lència dels pescadors i des de temps impensables es porta a la pràctica entre els rapitencs i rapitenques. Seguint la tradició dels mariners, els campionats de Morra es feien als bars del municipi fins que es va crear l’Associació Morràpita, l’any 2007.

La dinàmica del joc no és molt complicada, però requereix molta pràctica. Així ho explica Rafa Balaguer, membre de l’associació i un dels autors del llibre Quina Morra! El joc d’estratègia per als nous pirates, presentat el divendres passat. Els lectors podran descobrir amb ell els orígens del joc, la seva història i la repercussió actual, així com les claus per jugar-hi. «En termes generals, es tracta d’un joc de rapidesa i càlcul mental», explica Balaguer. Es juga amb les mans i consisteix en endevinar el número que sumen els dits mostrats pel propi jugador i el seu adversari. És a dir, els dos jugadors es col·loquen encarats i amb una mà darrere l’esquena, es miren als ulls i cada un treu la mà amagada tot estirant els dits que vulgui, de l’u al cinc. Al mateix temps, diuen en veu alta un número, del dos al deu, que ha de correspondre a la suma de la seva xifra i la de l’adversari. L’estratègia del joc recau en mirar quin número treu l’oponent i escoltar quin número crida en veu alta, per calcular quin és el nombre de dits que vol que treguis. 

Importància arreu d’Europa
A priori pot semblar un joc simple, però requereix una gran destresa mental, i la gran història que té al darrere avala la seva popularitat. Des del moment en què es va constituir l’associació Morràpita els seus membres es van dedicar a investigar d’on sortia aquest joc tan popular entre els pescadors rapitencs, però que a la resta de Catalunya es desconeixia. Així va ser com van descobrir la seva importància en altres llocs d’Europa. L’any 2009 van marxar per primer cop a un campionat de Morra a Sardenya, Itàlia, on ja feia anys que s’organitzava el campionat internacional de caràcter oficial, el Morramundo. Allí van descobrir que es juga també en molts altres llocs del Mediterrani com Còrsega, Eslovènia, Croàcia, l’antic comtat de Niça, Tunísia, Aragó o el País Valencià, entre altres. 

El Morramundo, celebrat sempre a Sardenya, es va començar a traslladar a altres llocs diferents, fins que el 2017 va arribar a Sant Carles de la Ràpita, coincidint amb el 10è aniversari de l’associació Morràpita i el 35è Campionat de Morra que se celebra durant les festes majors.  Balaguer assegura que «quan coneixes el joc i jugues ràpid, i et trobes gent d’altres llocs, que parlen altres idiomes i que també el practiquen, és un honor». 

Una tradició per als més joves
Cada cop que l’associació Morràpita es posa a investigar sobre el joc, descobreix noves dades. Així és com van decidir que valia la pena escriure un llibre, per continuar investigant i deixar la història plasmada per tal que els més joves sàpiguen que aquest joc és una tradició única del seu municipi a les Terres de l’Ebre. 

Aquest és un dels principals objectius del llibre i així ho explica David G. Caballero, autor dels cinc relats fantàstics que inclou aquest treball i que parlen sobre la història de les Terres de l’Ebre, vinculant-ho amb la Morra. Anècdotes, personatges i espais reals, introduïts en aquestes aventures fantàstiques que atreuen especialment els més petits i el públic més jove. Una lluita constant per conservar aquesta tradició tan única a la Ràpita. «Jo crec que, possiblement, en un moment on tot és digital, conèixer aquestes tradicions tan maques és molt important per als joves».

L’associació es mou també entre instituts i escoles per promoure la Morra entre tota la població. 

Comentarios
Multimedia Diari