<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tres noves plagues amenacen els cítrics de l’Ebre

Augmenta un 20% la collita de clementines, però hi ha preocupació per la forta competència de països tercers

29 febrero 2024 17:54 | Actualizado a 29 febrero 2024 17:54
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

La collita de clementines i mandarines a les Terres de l’Ebre ha augmentat un 20% en relació amb la campanya passada, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Tot i això el sector encara la recta final amb molta preocupació per la forta competència de països tercers. Quant a la taronja, la collita s’allargarà fins al mes de maig per l’alentiment de vendes.

L’increment de producció d’enguany es produeix després que la collita de cítrics de l’any passat fos més baixa de l’habitual, situant-se en 82.000 tones de clementina i altres mandarines i 27.000 tones de taronja.

«L’any passat per qüestions climàtiques va ser una temporada molt dolenta, i vam tenir una davallada molt forta en quilos, sobretot de clementina, de forma que enguany que sí hem pujat és un any més o menys normal», explica al Diari Federico Tarazona, portaveu de cítrics de la FCAC.

Els preus han anat variant al llarg de la temporada. Eren bons al principi d’aquesta, però a partir de gener, especialment per la influència de Turquia, Egipte i el Marroc, el mercat europeu ha col·lapsat i els preus s’han afonat.

Tarazona explica que la forta competència amb cítrics importats de països tercers dificulta que el consumidor aposte pel producte local com a primera opció de compra, i prop del 95% de la producció ebrenca s’acaba destinant a exportació.

«Cada vegada el producte que ve d’altres països és major i no pots competir amb ells. I nosaltres tenim un increment de costos, amb fertilizants, gasolina, electricitat, mà d’obra... Cada cop la rentabilitat és inferior, com en altres sectors».

A més, els pagesos dels cítrics han de lluitar contra plagues importants arribades de fora que fa cinc anys no existien, com el cotonet de Sud-àfrica, l’aranya oriental o la mosca blanca.

Comentarios
Multimedia Diari