266.000 euros de subvenció per millorar la xarxa d’aigua de Vila-rodona

El projecte presentat per l’Ajuntament ha rebut aquesta quantitat per part dels fons europeus Next Generation, que servirà per rehabilitar l’estat de les canonades i reduir les fuites

07 diciembre 2022 10:47 | Actualizado a 07 diciembre 2022 11:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Vila-rodona rebrà 266.048 euros dels fons europeus Next Generation per a l’execució del projecte de rehabilitació de la xarxa d’aigua potable en baixa. Dins aquesta iniciativa s’emmarquen dues actuacions. Per una banda, substituir diversos trams de fibrociment per altres de polietilè. Per altra banda, detectar i reduir al mateix temps les fuites que hi ha al municipi.

L’alcalde de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé, es mostra satisfet amb l’aprovació del projecte i ha destacat que tot i ser «un projecte ambiciós» podran aconseguir fer-lo realitat amb aquesta inversió dels fons Next Generation.

Nucli de Vilardida

Les intervencions no només se situen al nucli antic de la població, també caldria substituir el tram de tres quilòmetres que uneix Vila-rodona amb el nucli disseminat de Vilardida. «Tenim un poble amb canonades d’aigua antigues i algunes són de plom i uralita encara. L’abastament d’aigua a Vilardida també caldria canviar-lo tot», ha afirmat Bricollé. L’antiguitat de les canonades provoca moltes fuites d’aigua i segons el batlle «una cosa va lligada amb l’altra». «Si canviem la xarxa, les fuites s’arreglen també», ha afegit.

Encara s’ha de determinar quan començaran les obres, però des del consistori han confirmat que serà entre el 2023 i el 2024. «Serà un altre mandat, però siguem nosaltres o sigui un altre govern local, espero que això es pugui executar de la millor forma», ha assegurat l’alcalde actual.

La intervenció inclourà els tres quilònetres de tram fins al nucli disseminat de Vilardida

Tot plegat té un pressupost de 428.017,86 euros, amb l’IVA inclòs. De tota la quantitat que val el projecte, 266.048,62 euros són finançats pels fons europeus i equivalen al 62% del projecte. El 38% restant, uns 160.000 euros aproximadament, són els que haurà d’assumir de fons propis l’Ajuntament de Vila-rodona.

Segons el consistori, les mesures de millora de les xarxes d’abastament d’aigua municipal són un element clau per assolir els objectius de repte demogràfic per a la revitalització dels municipis i les zones rurals. Poden contribuir una major qualitat de vida de la població, generar oportunitats, protegir els entorns ambientals i contribuir a l’eficiència en el consum de recursos. A més, es preveu com un pas més en el compliment dels objectius globals sobre el canvi climàtic.

«És un projecte ambiciós. Vila-rodona té projectes molt ambiciosos en aquests moments, com pot ser l’Escola nova, la depuradora o la promoció industrial que hi haurà al nostre terme», ha recalcat el batlle.

Normativa d’estalvi d’aigua

Paral·lelament, l’Ajuntament també està treballant a aprovar una ordenança d’estalvi d’aigua. Vila-rodona encara no disposa de cap normativa municipal d’aquestes característiques i que molts altres municipis sí que tenen.

Des del consistori han apuntat que aquesta mesura podrà beneficiar-los, no només en termes de subvencions per part de l’Estat i la Generalitat, sinó també a aquells veïns que vulguin construir un habitatge nou i prevegin accions d’estalvi com la recollida d’aigües pluvials.

Comentarios
Multimedia Diari