El xipella, sobre l’escenari

L’Escola Sagrat Cor de Solivella treballa perquè els alumnes del centre sàpiguen i tinguin en compte què és aquesta variant dialectal, una manera perquè no es perdi

14 mayo 2023 14:18 | Actualizado a 14 mayo 2023 15:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa setmanes que els alumnes i les alumnes de l’escola Sagrat Cor de Solivella assagen. Ho tenen tot a punt per a l’estrena que serà aquest 19 de maig. I és que entre bastidors els docents donen les darreres instruccions, i comenten els canvis o les millores que encara es poden fer. Un treball intens, però molt gratificant per presentar una obra de teatre en xipella.

Tot sorgeix arran del llibre Entri totis ho apriarem escrit per Toni Sans i Rubèn Montañà i que van publicar l’any passat. De fet, els dos creadors van impartir un taller als infants per oferir recursos teatrals ja fa unes setmanes. «Hi ha molt poques mestres que parlin xipella, i infants també», explica la directora de l’escola Tere Torres.

Per aquest motiu, van decidir tirar endavant la iniciativa. Torres comenta que «s’havien anat fent algunes coses, comptem amb el projecte Xipella, som rural, i vam pensar que del llibre en podíem treure una representació».

El principal objectiu era posar el xipella sobre l’escenari, i que els infants coneguin que aquest dialecte existeix. Treballen perquè «no es perdi», i per difondre el seu coneixement, i que tothom en sigui conscient.

La vida diària

No volen representar res molt complex, ni una història molt recaragolada. La directora diu que es pretén explicar com vivien el Nadal els avis. A partir d’aquí es va introduint el xipella. «Nosaltres l’hem posat sobre l’escenari, tot i que a moments sigui forçat», reconeix Tere Torres.

En total, hi participen tots els alumnes de l’escola, 33 concretament. Des dels més petits, fins als més grans. Molts d’ells no parlen el xipella habitualment, alguns no el coneixen, i d’altres en tenen referències per la família. Això, segons la directora, fa que «al principi pugui costar una mica, però ràpidament ho tenen clar. És evident, que com tot, a uns els ha costat més, mentre que a d’altres menys».

Entre totes les mestres han anat preparant la funció, i organitzant els alumnes

Habitualment, en ser un centre petit, una escola rural, ja es treballa amb l’entorn. Des de l’escola volen donar-li valor, i que els infants coneguin tot allò que els envolta al seu municipi. En aquest sentit, Torres diu que «molts no parlaran habitualment el xipella, però almenys el coneixeran i el valoraran».

Tota la representació l’han adaptat les mestres de l’escola. S’han encarregat d’adaptar el llibre perquè els infants el poguessin portar sobre l’escenari. La directora assegura que ha sigut «una experiència molt xula, perquè hem treballat tota l’obra, i hem anat construint entre totes a poc a poc».

L’equip docent reconeix que no és el mateix poder interpretar i fer amb els alumnes una obra que parla de coses que es coneixen, però queden una mica més lluny, que no pas una representació que parla del poble, i fa referències al municipi. Tot el centre està il·lusionat per estrenar l’obra aquest divendres.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari