Una nova senyalització redescobreix els secrets de la Ruta de la Capona

A través de la feina d’un tècnic de senders, aquest atractiu turístic s’ha posat al dia per guiar de forma més clara els excursionistes

07 enero 2021 19:20 | Actualizado a 08 enero 2021 06:52
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ruta de la Capona del Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, estrena nova senyalització, que substitueix l’anterior que havia quedat força envellida. Aquest camí circular d’1,5 quilòmetres és un dels principals atractius del municipi, ja que atrau molts grups d’excursionistes, ciclistes o corredors a l’any. No només és un itinerari per a fer esport, sinó també per contemplar el patrimoni local de les barraques de pedra seca, molt típiques en aquest lloc.

«La senyalització havia quedat deteriorada pel pas del temps, costava de llegir i el vandalisme també en té la culpa», explica al Diari Enric Fonts, tècnic de senders encarregat de fer aquesta renovació.

Els senyals que hi ha en aquest itinerari, són força particulars, ja que estaven dissenyats expressament per a aquesta ruta, fets de fusta. S’han renovat els vinils dels cartells amb les explicacions, repintat els senyals i recuperat els logotips malmesos.

En total, la Ruta de la Capona del Pla de Santa Maria disposa de 35 punts de senyalització que s’han canviat «per tal de fer més fàcil la visita, que estigui ben guiada i que no hi hagi cap excusa per sortir del camí, ja que hi ha finques privades», diu Fonts.

A més, el tècnic té preparats nous senyals que adverteixen de la prohibició d’enfilar-se a les barraques i de la necessitat de respectar l’entorn. Aquests senyals s’instal·laran properament.

Un de les opcions que es fan actualment en moltes rutes és la posada en funcionament de codis QR que es poden llegir amb el mòbil. En aquest cas, s’ha decidit mantenir l’essència inicial amb la fusta, ja que «hem de preveure que hi ha gent molt variada que fa aquest camí i no tothom té accés a aquest servei», aclareix el tècnic.

La Ruta de la Capona és un dels itineraris estrella del Pla de Santa Maria i un dels principals reclams del poble pel que fa al seu entorn natural, per la qual cosa és un camí molt transitat. «Per l’estat del camí, m’atreviria a dir que hi passen entre 150 i 200 persones cada mes», diu Fonts.

Com a coneixedor de camins, Enric Fonts defineix la Ruta de la Capona, com a «molt complerta i interessant, però caldria apostar pel manteniment del voltant de les barraques mitjançant el desbrossament, un fet que aportaria qualitat a les construccions», afegeix.

Una passejada pel patrimoni

La Ruta de la Capona es va posar en marxa fa quasi 20 anys, el 2002. Es tracta d’un itinerari curt i planer que es pot realitzar tant a peu com amb bicicleta i és apte per a tots els públics.

La ruta passa per un total de cinc barraques, dos cossiols, arneres i cisterna. S’hi pot accedir amb cotxe des de la carretera C-37, entre els municipis del Pla de Santa Maria i el Pont d’Armentera, seguint el camí asfaltat que condueix a l’aparcament des d’on es pot començar l’itinerari circular. Amb les recents millores en la senyalització, l’Ajuntament del Pla vol seguir mantenint actiu el seu principal atractiu natural.

Comentarios
Multimedia Diari