Escola Bilingüe demana acabar amb «discriminació» després de l’informe dels eurodiputats

Els eurodiputats votaran en les properes setmanes una recomanació no vinculant perquè el sistema educatiu de Catalunya doni «el mateix tractament tant al castellà com al català»

14 febrero 2024 12:41 | Actualizado a 14 febrero 2024 12:45
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha cridat a reconstruir el diàleg amb la Generalitat per acabar amb la «discriminació» que consideren que pateixen part dels alumnes a Catalunya per la immersió lingüística en català, després de les conclusions de l’informe de la missió d’eurodiputats.

Els eurodiputats de la comissió de Peticions del Parlament Europeu votaran en les properes setmanes una recomanació no vinculant perquè el sistema educatiu de Catalunya doni «el mateix tractament tant al castellà com al català com a llengua vehicular de l’ensenyament», així com garanties que no existeixi discriminació cap als menors.

Així es desprèn de l’esborrany d’informe de la missió que va visitar el desembre passat Catalunya per analitzar la immersió lingüística, a partir d’una petició de PP, VOX i CS, que van vehicular una demanda de l’AEB davant el Parlament Europeu.

Aquesta organització ha defensat aquest dimecres en un comunicat que l’informe dels eurodiputats constata el que l’AEB «porta denunciant des de fa anys», en el sentit que «la presència del castellà a l’educació és residual, que no es respecten els drets lingüístics dels alumnes, no s’acaten les sentències judicials i s’obliga a les famílies a exigir davant els tribunals drets que ja han estat reconeguts en múltiples ocasions».

L’AEB ha celebrat que l’informe apel·li a la necessitat de respectar els drets lingüístics i ha ressaltat que és «imprescindible acabar amb la discriminació lingüística a l’escola catalana i l’assetjament cap als que la denuncien».

«El sistema d’immersió, quan és examinat de manera atenta i objectiva, no pot provocar més que rebuig. Es tracta d’instrumentalitzar l’ensenyament per, en comptes de buscar el millor per a la formació dels alumnes, imposar una llengua en el marc d’un projecte de construcció nacionalista», ha sostingut l’organització.

L’AEB ha denunciat que és «impossible» poder interlocutar amb la Generalitat perquè la tracta com «un obstacle o una amenaça que cal silenciar o apartar de l’acord educatiu».

L’organització ha denunciat en aquest sentit els intents «deslegitimar» la missió del Parlament Europeu, la qual cosa «evidencien les pors dels impulsors d’un model educatiu que traspua sectarisme i fracàs».

En tot cas, l’AEB tendeix la mà per obrir «una nova etapa de diàleg constructiu» sobre el sistema educatiu català: «Som a temps de reconstruir la convivència; però això no es podrà fer sobre la base de la renúncia als nostres drets. Diàleg i respecte. Això oferim, això esperem», ha remarcat.

Comentarios
Multimedia Diari