De l’obligatorietat a la responsabilitat en l’ús de la mascareta

S’aconsella portar-la en zones hospitalàries amb malalts crítics o immunodeprimits, sales d’operacions i unitats de cures intensives

19 julio 2023 08:11 | Actualizado a 19 julio 2023 08:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Han passat dues setmanes d’ençà que es publiqués al BOE la fi de l’emergència sanitària i eliminació de l’obligatorietat de mascaretes a centres sanitaris, residències i farmàcies. La mesura la va aprovar el Consell de Ministres, que tres anys després de la seva imposició, el 27 de desembre de 2020, va posar fi a l’emergència sanitària. Des del moment de la publicació, la norma ja està en vigor. En concret, té efecte als hospitals, centres de salut, farmàcies, residències, clíniques dentals, centres de reproducció assistida i centres d’atenció especialitzada.

Al respecte, l’especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública de la Xarxa Santa Tecla, Gemma Flores Mateu, afirma que «l’eliminació de l’ús obligatori de les mascaretes als centres sanitaris és la demostració de la fi de la crisi sanitària i de les mesures extraordinàries que es van imposar».

«El virus continua circulant, no ha desaparegut, però ha canviat la gravetat de la malaltia que produeix, ja que els indicadors de mortalitat i ingressos són baixos»

Així doncs, s’ha passat de l’obligatorietat a apel·lar a la responsabilitat, en tant que «l’ús de la mascareta ha tornat a ser una mesura recomanable com havia estat sempre, especialment en espais amb persones vulnerables -pacients majors de seixanta-cinc anys, persones amb malalties cròniques, en tractament oncològic o immunosupressor, en pacients trasplantats i en tractament de diàlisi, i dones gestants- o susceptibles de partir una malaltia greu».

«Com a metges sempre recomanem, mai obliguem. És per això que aconsellem, per exemple, el seu ús en zones hospitalàries amb malalts crítics o immunodeprimits, quiròfans i unitats de cures intensives», afirma Gemma Flores. En aquest sentit, l’especialista en Medicina Preventiva afegeix que «els professionals sanitaris treballem tenint en compte l’evidència científica i s’ha demostrat que l’ús de la mascareta conjuntament amb la higiene de mans i la distància social han estat tres mesures que han contribuït a la prevenció de la transmissió de les infeccions».

«La població en general l’hem de tenir a mà i saber que en qualsevol moment la podem utilitzar»

Així mateix, assenyala que «tot i que no es pot saber amb exactitud l’impacte real en la salut de l’ús de la mascareta, sí que se sap que quan l’utilitzes et protegeixes tu i a les persones que tens al teu voltant quant a la transmissió de malalties». En qualsevol cas, actualment, assenyala l’experta, «l’escenari epidemiològic és diferent, ja que no estem en una emergència sanitària i disposem de tractaments preventius, com la vacunació».

Pel que fa a les expectatives després de l’eliminació de l’obligatorietat de la mascareta Gemma Flores diu que «el virus continua circulant, no ha desaparegut, però ha canviat la gravetat de la malaltia que produeix, ja que els indicadors de mortalitat i ingressos són baixos». De cara al futur, assenyala que «hem de veure què passarà amb les mutacions, però en qualsevol cas no podem viure en un sistema d’alerta constant».

Amb tot i això, l’especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública indica que «mentre que els professionals sanitaris continuem utilitzant la mascareta en determinades situacions i actuacions (contacte amb pacients vulnerables, preparació de la medicació, etc.), la població en general l’hem de tenir a mà i saber que en qualsevol moment la podem utilitzar, com en el cas de simptomatologia respiratòria, mal de gola, esternuts, tos, mucositat, etc. En aquests casos, és recomanable fer-ne ús quan estem en llocs públics i espais compartits per prevenir la propagació d’una possible infecció vírica».

Comentarios
Multimedia Diari