Els ports d’Alcanar i la Ràpita s’obren a noves mercaderies

L’any passat l’activitat comercial es va reduir un 5,8%, per sota del milió de tones. Enguany es preveu incrementar el tràfic i es treballa per portar noves activitats al port de la cimentera

31 mayo 2018 10:22 | Actualizado a 01 junio 2018 10:38
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre disposen de dos ports amb activitat comercial: el de Sant Carles de la Ràpita i el port industrial d’Alcanar, on opera la cimentera Cemex.  Durant l’any passat van registrar un tràfic global de 939.116 tones de mercaderies, el gruix de les quals corresponents a l’activitat de Cemex. Es tracta d’un 5,8 per cent menys que l’any anterior. Segons dades de Ports de la Generalitat, l’exportació s’ha centrat en el ciment, clínquer i tubs de polièster, mentre que s’ha importat carbó, silicat de ferro i adob. 

Des de Ports s’atribueix la «petita desacceleració soferta» pels dos ports a la conjuntura internacional,  «que ha repercutit principalment en la baixada de la demanda del ciment en el mercat exportador». Així mateix, el consum de tubs de polièster destinats a l’obra civil dels països del Magrib, que va tenir una forta sortida al mercat exportador el 2016 amb nou vaixells, va baixar durant el 2017 i solament es va exportar un vaixell de tubs, atesa la disminució de la demanda. Per contra, el tràfic de l’adob havia caigut el 2016 i la baixa demanda s’atenia amb transport per carretera, però aquest tràfic es va recuperar durant el 2017. Les previsions per aquest 2018 són positives i es preveu incrementar el tràfic de mercaderies respecte a l’any passat.

La Generalitat és titular dels dos ports ebrencs amb activitat comercial i en el cas d’Alcanar,  disposa del moll número 2, que es vol potenciar també com a punt d’entrada i sortida d’altres mercaderies més enllà de l’activitat cimentera. En aquest sentit, Ports preveu destinar un milió d’euros en la construcció d’un magatzem en aquest moll 2; una inversió condicionada a l’interès d’alguna empresa logística privada per establir-hi una base d’operacions. Així, s’està en contacte amb diverses companyies per tal de fer-ho possible.


Precisament aquests dies s’està promocionant els ports de la Ràpita i Alcanar, juntament amb els de Palamós i Vilanova i la Geltrú, a la fira Break Bulk, a Bremen (Alemanya). L’objectiu és presentar les instal·lacions portuàries, els equipaments i els serveis als principals sectors de càrrega i logístic europeus. «Aquesta acció comercial ha d’ajudar a consolidar tràfics i incrementar la importació i l’exportació de mercaderies en el mercat internacional», apunten des de l’administració.  També es vol presentar Catalunya com a hub logístic de referència al sud d’Europa.

 La fira Break Bulk Europe 2018 és el certamen internacional més important del sector de project cargo i de mercaderia general. Així, hi participen ports, terminals, navilieres, consignataris, transportistes i empreses d’equipaments i de càrrega.
Recentment també s’ha fet promoció a la fira de Birmingham (Regne Unit) i la propera setmana seran al Saló de la Logística i la Manutenció (SIL) de Barcelona.

S’ha dissenyat un nou catàleg per donar a conèixer les instal·lacions portuàries, els seus equipaments i el parc de maquinària. En el cas de la Ràpita, el port té 250 metres de línia d’atrac amb un calat de sis metres. Disposa d’una esplanada de 10.500 metres quadrats per dipositar les mercaderies i un magatzem de 1.200 metres quadrats de superfície.

Pel que fa al  moll número 2 del port d’Alcanar,  és obert a futures operatives. Té 320 metres de longitud, 11 metres de calat i 15.000 metres quadrats de superfície.

Comentarios
Multimedia Diari