‘Vida a l’Ebre’, l’eternitat del patrimoni natural

Reportatge. El fotògraf i escriptor Vicent Pellicer Ollés retrata els paisatges i els pobles del tram català de l’Ebre. La publicació commemora el trentè aniversari de l’IDECE

18 noviembre 2023 12:09 | Actualizado a 18 noviembre 2023 12:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Tota l’exquisidesa natural de l’Ebre a través de les fotografies vives, esplèndides i poètiques». En resum, aquesta és l’essència del llibre Vida a l’Ebre, «parlo d’un riu mític i remorós» (Cossetània) del fotògraf i escriptor Vicent Pellicer Ollés. «La publicació és un encàrrec de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) coincidint amb el seu trentè aniversari», explica Vicent Pellicer. Així, avui al Castell de Miravet se celebrarà l’efemèride, un acte que estarà presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en què es presentarà la publicació i s’entregaran els Premis IDECE.

Retornant al llibre, en paraules del fotògraf, «Vida a l’Ebre és tot allò que té vida, valgui la redundància, siguin els colors, les olors, les aus, els mamífers o els pobles que vessen cap al riu», a través de 150 imatges del tram català de l’Ebre.

A l’hora d’afrontar aquest repte, Vicent Pellicer reconeix «que, tot i ser ‘relativament fàcil’ perquè tinc un coneixement del territori prou exhaustiu, vaig fer-me un esquema de les possibilitats i els recursos que em podia oferir cadascun dels municipis».

Al respecte, i sense desmerèixer cap de les localitats, el fotògraf rememora, com si fos ahir, que «a la Reserva Natural de Sebes, a Flix, vaig gaudir d’un entorn natural meravellós; a Móra d’Ebre vaig xalar amb els actes festius; a Miravet els dies van ser molt bonics, de la mateixa manera que a Tortosa i Amposta».

Així doncs, Vida a l’Ebre converteix en eterns els instants fugissers del patrimoni natural. «M’ha costat trobar imatges de paisatge que transmetessin la bellesa de l’Ebre i que volia copsar en el llibre», reconeix el fotògraf.

El llibre es presentarà avui al Castell de Miravet per celebrar el trentè aniversari de l’IDECE

Ha anat a la recerca de la perfecció? «Sí, qualsevol artista és exigent amb sí mateix, tot i que no sempre pots aconseguir el que tu vols, i més quan és una obra tan voluminosa quant a imatges com aquest llibre; el complicat és mantenir el mateix ritme», assegura Vicent Pellicer.

Un desafiament que ha despertat en el fotògraf noves perspectives. «De manera intencionada, hi ha fotografies que semblen obres pictòriques. De vegades ens quedem en blanc, és a dir, passem etapes vitals en què et preguntes què puc fer a partir d’ara, és a dir, et quedes eixut. És per això que en el llibre Vida a l’Ebre volia incloure una petita mostra de noves tècniques, que imiten la pintura i que òbviament surten de la càmera així, és a dir, no hi ha cap manipulació tecnològica posterior», explica el fotògraf, qui afegeix que «és una manera de mostrar els meus mons i inquietuds interiors en l’àmbit artístic i fotogràfic».

Així mateix, les fotografies de Vicent Pellicer captiven l’atenció en els reflexos sobre el riu Ebre i els detalls en el paisatge. D’aquesta manera, diu el fotògraf, «aconsegueixo apropar la bellesa».

En aquest sentit, el llibre també esdevé un recorregut a través de la poesia: «No puc deslligar la fotografia de la poesia, per això en tots els meus llibres utilitzo la prosa poètica o petits versos que són pinzellades per mostrar la bellesa del patrimoni natural», afirma Vicent Pellicer, qui ressalta que «la meva font d’inspiració és el mateix territori, és a dir, observo detingudament les imatges per recordar què sentia en cada instant. Per a mi, poesia i imatge són una única forma d’expressió artística, i és per això que faig referència a un poema del tortosí Gerard Vergés, Parlo d’un riu mític i remorós».

Uns records que guarda a l’ànima per defensar que «tenim un territori meravellós i incomparable». «És necessària una major conscienciació, que parteix de la coneixença, és a dir, només coneixent el territori el podrem respectar i estimar, per després transmetre la gran bellesa de les Terres de l’Ebre», conclou Vicent Pellicer.

Comentarios
Multimedia Diari