Rosa Calleja: «Els mediadors representem els clients davant les asseguradores»

Vocal del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Tarragona, explica la feina dels professionals, els únics intèrprets del món assegurador, que tenen la funció, entre altres, de traduir-lo als usuaris

06 octubre 2022 12:40 | Actualizado a 06 octubre 2022 18:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rosa Calleja és vocal del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Tarragona, una entitat que vetlla, especialment, pels ciutadans i empreses. En aquest sentit, en formen part els professionals col·legiats que parlen a les asseguradores en nom i representació dels clients. Coneixen les circumstàncies de cadascú, per tal d’oferir-los els productes que millor s’escauen.

Quina és la finalitat del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Tarragona?

El Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Tarragona és una corporació de dret públic emparada per la llei i, per tant, correspon per llei al col·legi exercir la representació i defensa de la professió del mediador d’assegurances davant l’administració, les institucions, les entitats i els particulars.

Quan parlem de mediadors, a quins professionals ens referim?

A agents, corredors d’assegurances i operadors de banca-assegurances.

Quina formació cal tenir per dedicar-s’hi?

Per a poder dedicar-se al sector de la mediació cal superar diferents cursos de formació habilitadora, amb unes titulacions que són regulades per la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones (DGSFP), per tal de poder oferir als consumidors el millor servei i assessorament.

Per què és important que un mediador d’assegurances sigui titulat?

Perquè a hores d’ara, som els únics intèrprets reals que tenen els clients davant del llenguatge sovint confús, complex i concret del nostre sector. Els mediadors som els únics que podem parlar a les asseguradores en nom i representació dels clients. Els mediadors som experts en assegurances, coneixem les circumstàncies de cada client i oferirem l’assegurança que més s’adequa a les seves necessitats. És a dir, els mediadors d’assegurances som els intèrprets del món assegurador i la nostra funció és traduir-ho al client per assessorar-lo, informar-lo i interpretar qualsevol mena d’assegurança.

«Desenvolupem un paper fonamental en la vida diària de les persones i en la construcció d’una societat millor»

«Un cas d’èxit del col·lectiu va ser la llei hipotecària per la qual les entitats financeres han d’acceptar pòlisses alternatives a les seves»

Quines són les funcions del col·legi?

Són diverses. Per una banda, representar als mediadors d’assegurances davant les diferents entitats o corporacions que corresponguin, exercint les actuacions necessàries en benefici i defensa dels interessos del col·legiat i de la professió. En segon terme, defensar i protegir l’activitat de mediador davant l’intrusisme i les males pràctiques que puguin afectar els consumidors i usuaris. I finalment, contribuir a una formació professional eficient i adaptada a les noves exigències legislatives.

Com actuen els col·legis de mediadors per evitar aquestes situacions?

S’han interposat demandes contra algunes entitats financeres per la seva mala praxi. D’igual manera, procurem tenir certa presència als mitjans i la nostra condició de corporació de dret públic ens permet donar la nostra opinió al poder legislatiu i incidir sobre les polítiques públiques en matèria d’assegurances.

Quan parla d’entitats financeres, a què es refereix?

A tall d’exemple, un cas d’èxit del nostre col·lectiu és que, amb la nova Llei Hipotecària que va entrar en vigor el juny de 2019, les entitats financeres no poden vincular la contractació de les seves assegurances als préstecs. Aquesta llei recull que l’entitat financera haurà d’acceptar una pòlissa d’assegurances alternativa que presenti el seu client sense que això suposi empitjorar les condicions del seu préstec. Tanmateix, un altre èxit important ha estat fer que l’ICO hagi prohibit expressament la venda vinculada d’assegurances per a la concessió del seu finançament, ja que tenim constància que en un passat eren fets molt habituals per part de les entitats financeres.

Quines accions destacaria de les que han portat a terme enguany des del Col·legi de Mediadors de Tarragona?

Com a accions més destacades, vam tornar a les trobades presencials amb una Jornada amb el Consorci de Compensació d’Assegurances a càrrec del seu Director d’operacions, el Sr. Alejandro Izuzquiza, on es va abordar el tema dels riscos extraordinaris que tant hem patit al nostre territori en els últims temps. Una altra jornada que vam organitzar amb un gran èxit va ser Dona, talent i lideratge, on vam tenir el plaer de comptar com a ponents amb dones de la importància de Pilar Gonzalez de Frutos, Presidenta de UNESPA i Vicepresidenta de la CEOE, dones d’alta direcció de companyies asseguradores i també dones d’altres sectors com ara l’Esther Mateo, Directora General de Seguretat d’ADIF, entre d’altres igual d’importants.

I quant a la formació?

Estem impartint el Curs Superior en Assegurances (nivell 1) per a l’acreditació de la titulació de Corredor d’assegurances i també efectuem diferents jornades de formació dirigides als mediadors d’assegurances.

Com veu el futur del col·legi?

El nostre objectiu per a un futur a curt termini consisteix, per una part, en continuar millorant la qualitat del servei que prestem i, per una altra, continuar divulgant el paper fonamental que desenvolupem en la vida diària de les persones i en la construcció d’una societat millor.

Comentarios
Multimedia Diari