Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Savinosa: un espai públic al servei de la Catalunya del Sud

    23 diciembre 2022 18:26 | Actualizado a 24 diciembre 2022 07:00
    Noemí Llauradó Sans
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La recuperació de la finca de la Savinosa ha iniciat el compte enrere amb el projecte que preveu convertir l’antic preventori tarragoní i el seu entorn en un gran centre públic dedicat a la cultura i l’educació, en base a un canvi de paradigma respecte a propostes anteriors que apostaven per l’ús privat d’aquest espai.

    I és que la Savinosa només serà d’ús públic, al servei de la Catalunya sud. Per això, la proposta que hem impulsat a la Diputació de Tarragona, com a propietària del recinte, i que compta amb el consens d’altres administracions, planteja habilitar-hi equipaments ciutadans que refermin la demarcació de Tarragona com a referent en creació i en talent, tot preservant l’entorn natural d’aquest enclavament privilegiat del nostre litoral.

    Hi haurà qui qüestionarà la viabilitat d’aquesta iniciativa, tot recordant-ne d’altres plantejades en les darreres dècades i que no van arribar a reeixir. Però l’actual compta per primera vegada amb una sèrie d’avantatges que faciliten que el ‘hub’ cultural i educatiu de la Savinosa pugui arribar a ser una realitat.

    D’una banda, la mateixa naturalesa d’aquest projecte, que planteja la creació d’un hàbitat per a la creació cridat a ser un referent internacional en coneixement i cultura, àmbits que són pilars de l’estat del benestar i essencials per promoure el pensament crític i, per tant, la democràcia. Qui pot oposar-se a tenir al nostre territori un centre d’aquestes característiques?

    La proposta planteja habilitar-hi equipaments ciutadans que refermin Tarragona com a referent en creació i en talent

    Alhora, en tot moment es planteja l’ús públic de la finca i per tant no requereix d’una modificació del planejament urbanístic de la zona, la qual cosa en facilita també l’objectiu. Cal afegir-hi, a més, altres factors positius com són l’actual endeutament zero de la Diputació de Tarragona, la capacitat de la institució per a la recerca de finançament i la seva experiència i expertesa en altres iniciatives de gran envergadura, tal com ja ha demostrat en múltiples ocasions, com succeeix actualment amb la rehabilitació i l’impuls cultural i turístic del castell-monestir d’Escornalbou i del seu entorn.

    D’altra banda, cal destacar especialment un factor que rebla el clau pel que fa a assolir l’objectiu plantejat: aquest es basa en el consens i la col·laboració de les diferents administracions implicades –la Diputació, l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat i el Govern central– tal com es va poder comprovar en la recent presentació de la proposta davant nombrosos mitjans de comunicació. Teníem clar que un projecte estratègic per a la demarcació d’aquestes característiques havia de despertar la unanimitat necessària.

    Estem davant d’una iniciativa ambiciosa i de caire global i sostenible, que inclou també la millora del camí de ronda per la zona més costanera de la finca, amb la connexió de les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa mitjançant un accés còmode per a vianants i ciclistes i plenament integrat en el medi natural.

    La suma d’esforços ha estat clau en l’inici d’aquest projecte, i així ha de continuar sent en el futur per tal d’assolir un repte històric

    Aquesta actuació s’iniciarà aquest any que som a punt de començar, i significarà la primera millora visible al recinte. Les següents fases s’aniran succeint de manera esglaonada i requeriran del temps adient atesa la magnitud i el caire estratègic del projecte, que se suma a altres grans reptes de futur que tenim plantejats al nostre territori.

    El rellançament futur i definitiu de la Savinosa és fruit de la feina feta a la nostra institució en els darrers anys en base a una estratègia orientada a la sostenibilitat i a la creació de valor públic social i cultural, tal com queda plenament reflectit en el Pla de Mandat de la Diputació 2020-2023.

    La suma d’esforços ha estat clau en l’inici d’aquest projecte, i així ha de continuar sent en el futur per tal d’assolir un repte històric, del tot factible, que ha de revertir en benefici de la ciutadania del conjunt de la demarcació.

    Comentarios
    Multimedia Diari