Quan ens assabentem d’algun cas de violència contra les dones al nostre entorn proper, o en llegim nous casos a la premsa, ens adonem que encara hi ha molta feina a fer per erradicar aquesta xacra social. Per això, ens cal refermar la lluita contra aquesta greu vulneració dels drets humans de les dones i continuar conscienciant-ne la societat, any rere any però, sobretot, dia rere dia.
A la Diputació de Tarragona ens sumem, un any més, a aquesta causa i ens adherim al manifest institucional unitari conjunt de la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Un document que posa en relleu que calen canvis culturals profunds en totes les persones i en les estructures de poder, per tal d’assolir un sistema de valors basat en el respecte, la igualtat i l’empoderament de les dones.
Alhora, refermem la campanya institucional que ja vam encetar en edicions passades a la Diputació i que duu com a lema ‘Violència contra les dones: ni a casa, ni al teu municipi, ni enlloc’. Amb aquesta iniciativa volem sensibilitzar la ciutadania dels municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès sobre la importància de defensar els drets i les llibertats de totes i tots, partint del nostre compromís amb la lluita feminista i les causes socials, i la denúncia de les conductes masclistes.
A banda de promoure aquests missatges entre la ciutadania, les administracions públiques tenim un paper essencial com a model i referent de bones pràctiques en aquest sentit. En el cas de la Diputació, i d’acord amb el nostre Pla de Mandat, treballem per la implantació de la igualtat de gènere dins la nostra organització per tal d’assolir una igualtat efectiva entre dones i homes. Unes polítiques d’igualtat que desenvolupem mitjançant diferents instruments, com ara el Pla d’Igualtat, el Protocol de Prevenció i Tractament de l’Assetjament en l’àmbit laboral, o l’ús del llenguatge no sexista.
El repte persisteix. Entre totes i tots hem de continuar fent pedagogia i posant a l’abast de la societat eines per posar fi a un problema present arreu dels nostres pobles i ciutats i que no hem de normalitzar de cap manera.