Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

De besavis a besnets: 125 anys de l’escola Maria Cortina de Reus

Reportatge. L’escola reusenca celebra el 125è aniversari de la seva fundació amb un curs ple d’activitats per «obrir les portes del col·legi a tota la ciutat»

03 diciembre 2023 12:48 | Actualizado a 03 diciembre 2023 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Escola Maria Cortina està de festa. Aquest curs celebra els seus 125 anys des de la seva fundació, quan la pedagoga reusenca Maria Cortina va obrir un centre educatiu en un pis de la Raval Santa Anna. Des de llavors, alguns valoren que l’escola s’ha guanyat una reputació especial, per sobre de la resta de col·legis de Reus: «Quan veus un grup de nens caminant pel carrer saps que són de l’Escola Maria Cortina. Se’ns reconeix un tret diferencial, sobretot a l’actitud», apunta l’actual directora del centre, Maria Josep Escorriola.

I aquest renom els ve ja de lluny. Quan Maria Cortina va obrir l’escola a un pis del Raval Santa Anna aviat van quedar petites aquelles instal·lacions. A cada curs s’inscrivien alumnes noves i la pedagoga va haver de buscar nous emplaçaments per fer les seves classes. Abans d’aterrar a l’edifici actual de l’escola, al carrer Gaudí, el centre educatiu va passar per la Raval Martí Folguera i pel carrer de la Font.

Per celebrar tota aquesta història la direcció del centre ha preparat un curs ple d’activitats. El tret de sortida el van fer a principis de novembre, amb una conferència, L’Escola Maria Cortina dins el món de Reus, on hi van participar el regidor de Promoció Econòmica i Coneixement, Josep Baiges, el periodista Enric Tricaz i l’historiador Joan Navais. En aquest col·loqui, Navais va assenyalar que un dels trets que ha fet que l’escola tingui èxit durant aquests anys és la flexibilitat.

«Maria Cortina era tan avançada que va aplicar metodologies innovadores a la ciutat. Gràcies a les noves idees, a les alumnes se’ls ensenyava comerç», va assenyalar Navais per destacar el caràcter flexible i innovador, tot i que «no rupturista».

El president de la cooperativa de mestres de l’Escola Maria Cortina, Ricard Notario, explica que les claus del bon funcionament del col·legi són els seus valors: «Som una escola catalana, familiar i tradicional».

Una escola familiar

«Cuidem molt les famílies», assegura Corriola i ho exemplifica amb un cas: «Tenim molts fills i nets d’antics alumnes. De fet tenim una família que ja porten cinc generacions venint a aquesta escola». Josep Malapeira va ser alumne de l’Escola Maria Cortina, els seus dos fills ho són ara, i la seva mare, ka seva àvia i la seva besàvia també ho van ser. Pràcticament des del principi del centre educatiu. «És una escola que fa molta pinya, la gent se sent molt del Maria Cortina i hi treballen molt la convivència», justifica Lapeira. L’antic alumne afegeix que té la sensació que els alumnes de l’escola aprenenen a llegir i a escriure abans que altres escoles.

«La gent va sortir molt ben preparada», assegura Lapeira sobre els companys de la seva generació. Ara, a finals de curs, tindran l’oportunitat de retrobar-se, ja que L’Escola Maria Cortina tancarà el seu 125è aniversari amb una trobada de tots els alumnes que tindrà lloc al pati del col·legi. «Volem que sigui un curs diferent, que sigui una festa per a totes les persones que n’han format part. Un homenatge a tots ells. I també volem obrir les portes de l’escola a tota la ciutat», conclou Notario.

Comentarios
Multimedia Diari