Veïns de les Irles demanen que es netegi l’entorn de vegetació per evitar incendis

Els veïns temen que de cara a l’estiu la vegetació s’assequi i es produeixin incendis. L’Ajuntament assegura que hi estan treballant

23 abril 2021 07:45 | Actualizado a 23 abril 2021 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de les Irles, un petit nucli agregat a Riudecols, reclamen que l’Ajuntament netegi l’entorn del poble de vegetació per evitar incendis. El nucli està format per una dotzena de cases on hi habiten una trentena de persones. El president de l’Associació de Veïns Les Irles, Joan Manel Fustagueras, explica que la població estava envoltada de conreus, però fa set anys la majoria de terres van ser adquirides per una empresa d’explotació d’àrids, La Ponderosa. «No poden explotar aquesta zona mentre hi hagi un nucli habitat», assegura, i posa de manifest que des de llavors, els terrenys s’han abandonat i la vegetació ha anat creixent fins a tocar de les cases. 

Els veïns temen que de cara l’estiu la vegetació s’assequi i augmenti el risc d’incendi posant en perill als veïns i als habitatges. Per accedir a les Irles només hi ha una carretera d’entrada i sortida envoltada de vegetació: «Si hi hagués un incendi ens quedaríem bloquejats», diu Fustagueras. A més, expliquen que durant els dies festius hi ha excursionistes o grups de motoristes que transiten pels camins dels voltants i «una petita burilla o un accident ens podria posar en perill», diuen. 

L’Associació de Veïns va fer arribar el seu malestar a l’Ajuntament. Asseguren que en un primer moment, els van dir que no podien obligar els propietaris a netejar aquests terrenys al no ser considerats de producció rural. Posteriorment, van presentar una instància i des del consistori, el 12 d’abril se’ls va contestar que se’ls donaria una resposta en un termini màxim de tres mesos. 

Finalment, van sol·licitar informació a la Generalitat. Des de la secció de Boscos i Recursos Forestals de Tarragona, se’ls va informar que segons la Llei 5/2003 de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions o nuclis de població, hi ha d’haver una franja de protecció de 25 metres lliures de vegetació seca i amb «la massa arbòria aclarida» al voltant de les edificacions. Segons la llei, la neteja correspon als propietaris de les finques i si no la fan, el municipi l’ha de fer de forma subsidiària i que el propietari se’n faci càrrec. 

L’alcaldessa de Riudecols, Beatriz Mayordomo, explica que estan treballant en matèria de prevenció d’incendis des que van entrar al govern el 2019. Exposa que Riudecols compta amb un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per a prevenció d’incendis forestals i el Pla INFOCAT, elaborat pel Consell Comarcal del Baix Camp aprovat el 2007 i actualitzat el 2011. 

Segons el Pla INFOCAT, el nucli urbà de Riudecols, les Irles i les Voltes se situen en la zona de conreus, considerada de baix risc d’incendi forestal. En canvi, la zona de les Collevances-Forgues, la Bruguera o els Boscos-Socarrades tenen un risc d’incendi molt alt i la urbanització Riu Club, té un risc alt. El consistori també disposa del Plànol de delimitació de mesures de prevenció d’incendis forestals aprovat el 2018 pel ple. El document marca les finques afectades per la neteja de les franges de protecció perimetrals de 25 metres al voltant de les edificacions. 

L‘alcaldessa explica que s’aniran netejant les diferents zones del municipi per ordre de prioritats. Fa dos anys van demanar una subvenció a la Diputació per netejar la zona del camí de Puigcerver, d’alt risc d’incendi. En aquests moments estan treballant en la neteja de la urbanització Riu Club gràcies a un programa d’ocupació del Consell Comarcal i amb el suport de la Brigada Municipal. 

L’Ajuntament preveu netejar una part de l’entorn de les Irles a través de la Brigada Municipal al més aviat possible. També estan estudiant qui té l’obligatorietat de netejar la resta de terrenys i quins són els passos a seguir per fer-ho possible. «Demanarem més subvencions a Agricultura i a la Diputació i actuarem per ordre de prioritats», diu l’alcaldessa, que espera poder netejar la zona de les Irles en un màxim d’un any i mig. «Vam establir un calendari, però amb la Covid s’ha vist alterat», conclou.

 

Comentarios
Multimedia Diari