Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Es presenta el llibre ‘Josep M. Pujol de Barberà a Tarragona. L’arquitecte i I'espai'

L'acte clou les activitats organitzades durant el mes de novembre per donar a conèixer la figura de l'arquitecte tarragoní

Diari de Tarragona

Whatsapp
Una de les seves obres emblemàtiques va ser el projecte de Mercat Central

Una de les seves obres emblemàtiques va ser el projecte de Mercat Central

En el marc dels actes desenvolupats durant el mes de novembre per donar a conèixer la figura i l'obra de Josep M. Pujol de Barberà, arquitecte municipal entre els anys 1897 i 1939, avui s'ha presentat el llibre 'Josep M. Pujol de Barberà a Tarragona. L'arquitecte i l'espai', editat per Editorial Silva dins de la col·lecció Quaderns de L'Arxiu número 8.

L'acte tindrà lloc a les 19 h a la seu de la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (carrer Sant Llorenç, 20) i intervindran els arquitectes Roger Miralles, Antoni Pujol i Agustí Pujol, així com l'editor Manuel Rivera i el cap del Servei d'Arxiu Jordi Piqué.

En el transcurs de l'acte es projectarà l'audiovisual Josep M. Pujol de Barberà, l'arquitecte i l'espai.

Josep M. Pujol de Barberà va néixer i viure a Tarragona entre els anys 1871 i 1949. Va obtenir el títol de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona amb només 21 anys, completant la seva formació en els equips dels arquitectes Enric Sagnier Villavecchia i Josep Domènech Estapà.

En l’àmbit de l’urbanisme, durant els 42 anys en què Josep M. Pujol de Barberà va assumir les funcions d’arquitecte municipal, cal destacar el Pla d’Eixample de l’any 1922. Una expansió del nucli de la ciutat que anava, d’una banda, des del Parc del Miracle, a l’actual zona de l’Amfiteatre fins a la plaça Imperial Tarraco, i de l’altra, des de la Plaça de Toros fins a l’avinguda de Catalunya.

A més a més de la nova xarxa de clavegueram, l’any 1931, durant la Segona República, Josep M. Pujol de Barberà va dirigir el sistema de captació i elevació d’aigua, així com la construcció d’un dipòsit d’abastiment a l’Oliva i la nova xarxa de distribució.

Com a arquitecte municipal, Josep M. Pujol de Barberà també va exercir el càrrec de Cap del Cos de Bombers de Tarragona.
Una de les seves obres emblemàtiques va ser el projecte de Mercat Central que enllestí l’abril de 1912. A finals de l’any
1913, es van iniciar les obres i la inauguració solemne es va celebrar el dia 26 de desembre de 1915.

Altres obres significatives han estat l’edifici de l’Escorxador, actual seu del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, l’edfici de la Cooperativa
Obrera Tarraconense, el Col·legi dels Germans de la Salle i el Col·legi i Església de les Monges Carmelites.

Josep M. Pujol de Barberà va ser un arquitecte polièdric, amb una trajectòria professional molt extensa, fructífera i diversa.

Des de la restauració de monuments com la Torre dels Escipions o el Monestir de Poblet fins treballs d’urbanisme o d’enginyeria, passant per la construcció d’habitatges particulars, bona part dels quals encara són presents en l’actual paisatge urbà.

Temas

Comentarios

Lea También